[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O matracoch Nezabúdajte na výmenu matracov

Nezabúdajte na výmenu matracov

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že zakúpením novej kvalitnej postele majú vystarané na pol života, ak nie do dôchodku. Koniec koncov u našich predkov to tak často bolo. Správna starostlivosť o lôžko a najmä o matrace, rovnako ako ich výmena, by však mala byť v každej domácnosti samozrejmosťou. …

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že zakúpením novej kvalitnej postele majú vystarané na pol života, ak nie do dôchodku. Koniec koncov u našich predkov to tak často bolo. Správna starostlivosť o lôžko a najmä o matrace, rovnako ako ich výmena, by však mala byť v každej domácnosti samozrejmosťou.

Odborníci i predajcovia nábytku odporúčajú meniť matrace po desiatich, maximálne pätnástich rokoch, a to podľa kvality matraca. Tie lacnejšie a menej kvalitné majú samozrejme kratšiu životnosť a ich výmena sa odporúča už po piatich rokoch. Najmä  kvôli preležaninám, ktoré nepriaznivo pôsobia na našu chrbticu.

Druhý dôvod, prečo je potrebné matrac po niekoľkých rokoch vymeniť, je hygiena. V matracoch sa výborne darí najmä roztočom, ktoré sa živia kožným odpadom alebo lupinami. V jednom matraci ich môžeme údajne nájsť až dva milióny, pričom lepšie sa im žije a rozmnožuje v málo vetraných miestnostiach.

Vedľa roztočov je ďalším nepriateľom a ničiteľom matracov náš vlastný pot. Počas desiatich rokov sa ho totiž do lôžka vstrebú takmer dva kubíky!


Počas doby, kedy nám matrac slúži, by sme sa oň navyše mali dobre starať. Ak má letnú a zimnú stranu, mali by sme dodržiavať jej sezónne otáčania. Kvôli hygiene by mal byť matrac v snímateľnom obale, ktorý by sme mali čas od času vyprať a matrac vyvetrať a povysávať.

Raz až dvakrát do mesiaca je vhodné meniť prestieradlo a lôžkoviny, ktoré by sme mali niekoľkokrát do roka prehodiť vyvetrať.

Zdroj:

http://www.mysleep.cz/nezapominejte-na-vymenu-matraci-

http://www.nm-bydleni.cz/clanek.php?id_clanky=96