[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.

Ako často meniť matrac?

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že zakúpením novej kvalitnej postele majú postarané na pol života, ak nie až do dôchodku. Koniec-koncov u našich predkov to tak často bolo. Správna starostlivosť o lôžko a hlavne o matrace, rovnako ako ich výmena, by však mala byť v každej domácnosti samozrejmosťou.

Kedy je čas premýšľať nad výmenou matraca 

Odborníci aj predajcovia nábytku odporúčajú meniť matrace po desiatich, maximálne pätnástich rokoch, a to podľa kvality matraca. Tie lacnejšie a menej kvalitné majú samozrejme kratšiu životnosť a ich výmena sa odporúča už po jednej "päťročnici". Hlavne potom kvôli preležaninám, ktoré nepriaznivo pôsobia na našu chrbticu.  

Väčšina materiálov sa používaním opotrebuje. Platí tu ako všade inde to, že čím kvalitnejší materiál matraca, tým dlhšia je jeho životnosť. Predčasnému preležaniu môžete zabrániť už pri výbere matraca, a to tak, že si postrážite, aby nosnosť matraca zodpovedala vašej váhe. Ak máte pocit, že začína byť matrac preležaný, vymeňte ho. Zdravý spánok totiž za tú investíciu stojí. 
 
Druhý dôvod, prečo je potrebné matrace po niekoľkých rokoch vymeniť, je hygiena. V matracoch sa výborne darí hlavne roztočom, ktoré sa živia kožným odpadom alebo lupinami. V jednom matraci ich môžeme údajne nájsť až dva milióny, pričom lepšie sa im žije a rozmnožuje v málo vetraných miestnostiach. To potom môže viesť k rozvinutiu alergie na roztoče. Množstvo vankúšov aj matracov vhodných pre alergikov je vyrobených z antialergických materiálov, ktoré vytvárajú pre roztoče nehostinné prostredie. Ako? Záleží, o ktorom materiáli sa budeme baviť. Niektoré syntetické materiály (polyester, polypropylén,...) sú hypoalergénne, tzn. že sú odolnejšie voči roztočom a plesniam. Veľmi dobrým materiálom pre alergikov je striebro. Jeho vlákna v poťahu znižujú množstvo roztočov a pomáhajú zabraňovať plesniam, ktoré môžu tiež vyvolávať alergickú reakciu. 

Vedľa roztočov je ďalším nepriateľom a ničiteľom matracov náš vlastný pot. Počas desiatich rokov sa ho totiž do lôžka vstrebajú takmer dva kubíky. Ani pravidelné čistenie matraca nedokáže vykompenzovať roky používania.  

Ďalšie kritérium výmeny môže byť vek. Napríklad pri prechode z produktívneho obdobia do seniorského je dobré premýšľať o kúpe nového matraca. Na starobu je lepšie totiž kúpiť si vyšší matrac, ktorý bude mať strednú tuhosť, aby sa seniorom lepšie vstávalo a zároveň ich neboleli kĺby.  

Matrac Bohemica Antibacterial 2.0, 90x200 cm

Skladom
264,00 €

Motorový rošt pre bežný spánok Duostar II Motor bezdrôtový, 90x200 cm

Skladom
539,00 €

Vankúš z pamäťovej peny Memory Moore, 42x72x9 cm

Skladom
104,00 €
 

Čo odporúčajú ortopédi a zdravotníci? 

Čo vám hrozí, pokiaľ nevymeníte matrac včas? Každý ortopéd a fyzioterapeut vám potvrdí, že spať na kvalitnom matraci je dôležité. Je potrebné si uvedomiť, že až tretinu života trávite spánkom. Starý matrac môže mať negatívny vplyv na vašu chrbticu. Bolestiam chrbta z matraca sa dá jednoducho predísť jeho výmenou. Z dlho používaného matraca sa tiež môžete prebúdzať rozlámaní. To negatívne pôsobí na ostatné aspekty vášho života. V prípade, že zabúdate na starostlivosť o matrac, môže sa vám rozvinúť alergia a astma.  

TIP: Prečítajte si, ako vybrať správny matrac na bolesť chrbta

Ako vyberať nový matrac? 

Pokiaľ sme vás týmto článkom presvedčili k výmene matraca, čaká vás výber nového. Aby pre vás bol výber čo najjednoduchší, postupujte pri ňom nasledovne. Začnite vekom. Meníte matrac pre dieťa alebo seniora? Deti by mali spať na tvrdšom matraci, pretože ich vyvíjajúca sa chrbtica potrebuje oporu. Seniori by naopak mali mať stredne tvrdý matrac, ideálne aj vyšší, aby sa im lepšie vstávalo. Ak nespadáte do tejto skupiny, presuňte sa k nosnosti matraca. Väčšina matracov na našom e-shope má nosnosť do 90 kg. Preto, pokiaľ vážite viac, hľadajte matrace s nosnosťou do 120 alebo 150 kg, ktoré u nás tiež ponúkame. Ako posledné sa sústreďte na vašu spánkovú polohu. O tom viac píšeme tu.