[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O posteliach Ako si správne vybrať postel z masívu?

Ako si správne vybrať postel z masívu?

Odpočinok nás nabíja a pomáha nazbierať energiu na ďalší deň. Miestom nočnej regenerácie je práve naše lôžko a preto je dôležité venovať jeho výberu náležitú pozornosť. Konštrukcia postele by mala pozostávať z pevného rámu, lamelového prípadne segmentového roštu a kvalitného matraca, ktorý…

Odpočinok nás nabíja a pomáha nazbierať energiu na ďalší deň. Miestom nočnej regenerácie je práve naše lôžko a preto je dôležité venovať jeho výberu náležitú pozornosť. Konštrukcia postele by mala pozostávať z pevného rámu, lamelového prípadne segmentového roštu a kvalitného matraca, ktorý zabezpečí potrebné ortopedické vlastnosti. Na náš spánok, jeho priebeh a kvalitu, vplývajú ale aj ďaľšie faktory ako sú vek človeka, pracovné vyťaženie či náročnost povolania, pohlavie, tvar tela, ale aj priestorová orientácia či vhodne riešený interiér spálne. Poďme si bližšie rozobrať hlavné body na ktoré sa treba zamerať pri zariaďovaní spálne.

Základ postele je rám

Rám je nosnou konštrukciou postele a tvorí zároveň jej dizajn. Rámy sú dnes ponúkané v rôznych prevedeniach, s použitím rozličných typov drevín, od dostupného smreku, cez obľúbený dub až po exotické dreviny ako je mahagón či kaučuk.

Výber postele, ktorá bude lahodiť našemu oku by tak pri širokej ponuke nemal byť problém, avšak nesmieme popri estetike zabúdať klásť dôraz aj na funkčnosť. Z hľadiska zdravého spánku sú odporúčané postele na nožičkách, ideálne bez úložného priestoru. Pri kombinácii s vhodným roštom a matracom je totiž zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu, a teda aj potrebné odvetrávanie matraca.

Častokrát nedocenený je význam čela postele. Čelo zvyšuje pocit súkromia a prispieva k pokojnejšiemu spánku, zároveň chráni hlavu a krk pred možným prievanom a izoluje od chladu, ktorý sa kumuluje v stenách.

Základ matraca je rošt

Zbytočne budeme mať krásnu postel, ak sa nám nebude ležať pohodlne. Neoddeliťeľnou súčasťou každého lôžka by preto mal byť kvalitný rošt, ktorý slúži ako základ pre matrac.

Pružné lamely roštu udržujú telo a chrbticu v anatomicky správnej polohe a eliminujú možnosť vzniku bolestí chrbta. Priedušnosť roštu a priepustnosť tekutín má naviac pozitívny vplyv aj na hygienu celého lôžka. K telu a pokožke tak vďaka prirodzenej cirkulácii stále prúdi čerstvý vzduch a napomáha tak odvetrávaniu matraca.

Luxusnejšou variantou sú rošty segmentové. Tieto majú na rozdiel od lamelových roštov na ploche určenej na ležanie segmenty, ktoré sú pohyblivé do všetkých smerov a umožňujú kvalitnú oporu tela aj pri polohe, ktorá nie je rovnobežná s polohou osi roštu – napríklad v polohe skrčeného tela. Priedušnosť segmentových rošto je samozrejme zachovaná.

Postelové rošty existujú v mnohých variáciách, od štandardných pevných až po luxusné s možnosťou polohovania v oblasti nôh, chrbta i hlavy. Manuálne alebo motorové. Ich výber závisí na tom, koľko času trávite v posteli a aké máte požiadavky na komfort.

Lamelové a segmentové rošty sú neporovnateľne lepšou voľbou ako pevné nepriedušné podložky. Tieto rošty je naviac možné pravideľne vybrať a zbaviť prachu, čo je dôležité najme pre ľudí trpiacich alergiami a astmatikov.

Matrac

K lamelovému roštu sa hodia takmer všetky druhy matracov, zvýšenú pozornosť treba venovať výberu matraca, ktorý je určený pre použitie na polohovateľný rošt. V tomto prípade sú odporúčané matrace pružnejšie, ako napríklad latexové matrace, prípadne matrace z polyuretánových a viskoelastických pien. Úplne nevhodné na polohovacie rošty sú matrace pružinové.

Optimálne rozmery postele

Nielen rozmer postele, ale aj priestor do ktorého ju umiestnime je veľmi dôležitý. Spálňa pre 2 osoby by mala mať minimálne 12 m2. V prípade menších spální, ktoré nájdeme v niektorých bytoch, treba dbať na to, aby spálňa nebola preplnená nábytkom a pôspbila tak vzdušnejším dojmom. Dôležité je zachovanie aspoň základného voľného priestoru pre pohyb okolo lôžka. Dvoj-posteľ by mala byť aspoň 200-220 cm dlhá a 180-200 cm široká. Medzi dôležité miery patrí aj výška postele, ktorá by mala dosahovať aspoň 45cm, pričom staršia generácia by mala spať ešte o 5-10 cm vyššie. Z tohto dôvodu je pri kúpe lôžka vhodné myslieť na budúcnosť a v ideálnom prípade zvoliť postel s možnosťou nastavenia výšky plochy na ležanie.