[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.

Ako vybrat matrac

Kedy ste sa naposledy zobudili odpočinutí, s dobrou náladou a plní sily? Kľúčom k tomuto pocitu a dobrému spánku je vybrať ten správny matrac. A pretože to nie je jednoduchá vec, pomôže vám s ňou náš sprievodca.

V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako si vybrať dokonalý matrac presne pre vás. Ak by sa vám ale nechcelo čítať, vždy sa môžete pbrátiť na našich spánkových špecialistov. Ozvite sa nám buď na zákazníckej linke +421 948 062 906 alebo na chate( stačí kliknúť vpravo dolu na text “Chat). 

 

Kedy ste sa naposledy zobudili odpočinutí, s dobrou náladou a plní sily? Kľúčom k tomuto pocitu a dobrému spánku je vybrať si ten správny matrac. a pretože to nie je jednoduchá vec, pomôže vám s ňou náš sprievodca. Prečítajte si ho a na konci môžete použiť náš produktový filter a zaškrtnúť si všetky dôležité parametre tak, aby ste si vybrali ten dokonalý matrac práve pre vás. 

A ak by ste si náhodou po prečítaní všetkých našich rád stále neboli istí, nezúfajte, chybu neurobíte. Chápeme, že výber matraca je zložitá a zásadná vec. Veď na ňom budete tráviť niekoľko hodín každú noc celé roky. Preto ak zistíte, že vám vybraný matrac nevyhovuje, máte možnosť ho do 45 dní vrátiť

Čo všetko hrá úlohu pri výbere matraca?

Vek

Vek je iba číslo, ... ktoré ale pri výbere matrace predsa len hrá úlohu, a to predovšetkým pre deti a seniorov. Deti do 15 rokov by rozhodne nemali spať na mäkkom matraci. Ich chrbtica sa totiž ešte vyvíja a pre tento vývoj potrebuje správnu oporu. Na stupnici tuhosti 1-5 vyberajte tie s tuhosťou 3, radšej 4-5. Pre seniorov je najlepšie zvoliť "zlatú strednú cestu". Matrac nesmie byť príliš tuhý, aby z neho neboleli kĺby, hlavne bedrové. Zároveň nesmie byť príliš mäkký, aby sa z neho dobre vstávalo. A ak nie ste ani senior ani dieťa? Môžete si dovoliť riadiť sa viac podľa pocitu, ktorý máte radi alebo podľa polohy, v ktorej najčastejšie spíte. 

Zobraziť matrace pre seniorov

Zobraziť matrace pre deti


ako vybrat matrac


Hmotnosť

Ďalšou vecou, ktorú by ste mali zvážiť je váha. Každý matrac sa bude inak správať pod niekým, kto váži 120 kg a pod niekým, čo váži polovicu. Všetky naše matrace majú nosnosť minimálne 90 kg a niektoré dokonca aj  150 kg. Ak vážite menej ako 90 kg, môžete sa riadiť ďalšími parametrami a na váhu nemusíte brať ohľad. Ak ale vážite viac ako 90 kg, určite odporúčame matrace s tuhosťou 3-5, ktoré vám poskytnú potrebnú podporu.  

Zobraziť matrace pre osoby vážiace viace než 90 kg

Zobraziť matrace pre osoby vážiace viac než 120 kg

Zobraziť matrace pre osoby vážiace viac než 150 kg

Tuhosti, pocity a polohy spánku

Ak sa vás netýkajú kategórie vyššie zmienené, môžete sa riadiť predovšetkým svojim pocitom a najčastejšou polohou spánku. Všeobecne sa totiž nedá povedať, že by tvrdý matrac bol lepší ako mäkký alebo naopak. Matrac sa predovšetkým musí vášmu telu prispôsobiť a musí vás podoprieť. V našom portfóliu matracov nenájdete žiadny, ktorý by to nevedel, a tak môžete dať na svoj obľúbený pocit. Máte radi, keď ležíte ako na mäkkom obláčiku? Vyberajte matrace s tuhosťou 1-3. Chcete tuhú oporu? Tak si vyberte matrac s tuhosťou 3-5.

 

Zobraziť matrace s mäkkým pocitom

Zobraziť matrace so stredným pocitom

Zobraziť matrace s pevným pocitom

Do úvahy môžete vziať aj polohu spánku, v akej trávite väčšinu noci. Matrac by vás mal podporiť a mal by sa prispôsobiť predovšetkým v miestach, kde je vyvíjaný najväčší tlak, teda lopatky, ramená, boky a päty. Ak väčšinu noci trávite na chrbte, potrebujete predovšetkým oporu. Kľudne tak môžete siahnuť aj po tuhších matracoch (3-5), na ktorých sa vaše bedrá neprepadnú a vy sa nebudete budiť s bolesťami chrbta. Ak väčšinu noci prespíte na bruchu, odporúčame stredný matrac s tuhosťou 2-4. Do mäkkého matraca by ste sa prepadli a tuhý by naopak nebol pohodlný a nútil by vás v noci otáčať. Pre spáčov na boku odporúčame matrac viac mäkší 1-3. Matrac vám musí ustúpiť predovšetkým v oblasti ramien a bokov, pretože inak vás tieto miesta budú bolieť a neustále sa budete otáčať. A čím viac otáčania, tým menej kvalitného spánku. A konečne, ak sa v noci prevaľujete a polohy spánku striedate, vyberte si univerzálne tuhosti 2-4. A hlavne si nový matrac zaobstarajte čo najrýchlejšie. Prevaľovanie je znakom toho, že váš spánok nie je taký kvalitný, ako by mohol byť.

Zobraziť matrace pre spánok na chrbte

Zobraziť matrace pre spánok na bruchu

Zobraziť matrace pre spánok na boku

Zobraziť univerzálne matrace

Ak si stále nie ste istí lebo chcete mať v manželskej posteli dva rovnaké matrace, ale pritom máte úplne iné požiadavky, riešením sú viac pocitové matrace. Tieto matrace majú vďaka kombinácií rôznych materiálov v jadre aj v poťahu z každej strany iný pocit, či inú tuhosť. Vďaka tomu jeden z páru môže spať na mäkkom a druhý si môže otočiť matrac tak, aby spal na tvrdom. 

Zobraziť viac pocitové matrace


ako vybrat matrac


Najčastejšie materiály matracov

Čo sa týka materiálov matracov, ani tu sa nedá povedať, že by jeden typ bol lepší ako druhý. Záleží na vašich preferenciách a na tom, čo od matraca očakávate. Poďme si teda popísať tie najčastejšie používané materiály a povedať si ich hlavné výhody. 

1. Penové matrace

Penové matrace sú v súčasnosti asi najvyhľadávanejším a najpopulárnejším typom matracov. Existuje celá rada pien s rôznymi vlastnosťami, ktoré sa často v jednom matraci kombinujú tak, aby sa dosiahlo čo najväčšieho pohodlia a rozloženie tlaku tela, ktorá je hlavnou výhodou penových matracov. Vhodné sú prakticky na všetky typy roštov. 

PUR pena: základný materiál, ktorý patrí k tým najpredávanejším. Matrac z PUR peny je elastický a prispôsobivý, ale jeho hlavná výhoda tkvie inde - v nízkej cene. Ak zháňate lacný, ale kvalitný penový matrac, PUR pena bude materiál pre vás. 

Studená (HR) pena: Oproti PUR pene majú matrace zo studenej peny výrazne väčšie póry a sú tak priedušnejšie a lepšie odvádzajú teplo. To má za následok obmedzenie výskytu roztočov a plesní, čo prispieva k zdravému spánkovému prostrediu. Charakteristická je pre ne dlhá životnosť a tvarová stálosť

Pamäťová (lenivá alebo visco) pena: Ako názov materiálu napovedá, jedná sa o materiál, ktorý sa vie dokonale prispôsobiť vášmu telu. Mení totiž svoju tvrdosť v závislosti na tlaku a teplote.Nemusíte riešiť, či je matrac príliš mäkký alebo tuhý - rozloží tlak vášho tela a vy tak môžete celú noc nerušene spať. Vďaka pomalému vracaniu do pôvodného stavu nevytvára protitlak čím zabraňuje vzniku preležanín, zmierňuje bolesti chrbta a stabilizuje telo v optimálnej polohe pre spánok.

Latexové matrace: sú vyrábané z prírodného alebo umelého latexu (kaučuku). tieto matrace sa vyznačujú vysokou pružnosťou a rýchlou reakciou na pohyb. 

TEMPUR: TEMPUR je materiál pre tých najnáročnejších. Pre zákazníkov, ktorí chcú spať na tom najlepšom, čo aktuálny matracový priemysel ponúka a nerobia žiadne kompromisy. Žiadny materiál na svete sa nevie prispôsobiť telu tak, ako to vie TEMPUR. Ak máte zdravotné problémy alebo ak je pre vás spánok kľúčovou súčasťou vášho života, tak je TEMPUR pre vás. Unikátny materiál vyvinutý pre NASA vás obklopí, ustúpi vám tam kde chcete a podporí vás tam, kde to potrebujete. 

 

Matrace z PUR peny 

Matrace zo studenej (HR) peny

Matrace s pamäťovou penou

Matrace TEMPUR

2. Pružinové matrace – vzdušnosť, hygienickosť a príjemný hojdavý pocit

Doby, kedy ste si v pružinových matracoch po mesiaci vyležali jamku sú preč, Výrobcovia dnes vedia pružiny vyrábať z oveľa kvalitnejších materiálov vrátane zliatin titánu a kombinujú ich s penami tak, aby vám zaručili pohodlie a zároveň hlavnú výhodu pružinového matraca - vzdušnosť a nezameniteľný pocit. Pružiny v matracoch môžu byť jednoduché, bonelové alebo taštičkové, pričom najväčšiu kvalitu majú taštičkové. Každá z pružín je totiž umiestnená v samostatnom puzdre, čo predlžuje ich životnosť a zlepšuje rozloženie váhy tela. 

Všeobecne sa jedná o jedny z najvzdušnejších matracov, ktoré sa hodia aj do vlhkejšieho prostredia a pre zákazníkov, ktorým býva v noci horúco. Naše hybridné matrace kombinujúce pružiny a peny sú vhodné na pevný podklad, tak aj na lamelové rošty. 

Pružinové (hybridné) matrace

3. Dalšie špeciálne typy matracov

Okrem vyššie popísaných základných typov kombinuje veľká časť matracov práve z týchto materiálov. Takým matracom hovoríme matrace sendvičové, pretože sú v nich vrstvy naskladané ako v sendviči a kombinujú výhody jednotlivých typov. Na trhu môžete nájsť tiež gélové matrace, ktoré sa svojim správaním približujú matracom z pamäťovej peny. Určite ste počuli tiež o zónvaných matracoch, ktoré majú rôzny počet zón s rôznou tuhosťou, ktorá je vždy robená tak, aby sa čo najlepšie prispôsobila danej časti tela. Zónovanie matracov samozrejme funguje, al pokiaľ je matrac vyrobený z kvalitných materiálov, nie je potrebou - matrac sa vám prispôsobí aj bez zón.

Sendvičové matrace

Zónové matrace

Zhrnutie

Ak ste si mysleli, že vybrať matrac nie je žiadna veda, opak je pravdou. Snáď sme vám všetko dôležité objasnili a výber pre vás bude teraz jednoduchší. Ak chcete nepreberné množstvo produktov, ktoré ponúkame zúžiť tak, aby sa vám vyberalo jednoduchšie, využite náš produktový filter a zadajte požadované vlastnosti. 

Poradňa

Pokud vám stále něco vrtá hlavou, nebo si něčím nejste jistí, neváhejte nás kontaktovat. Ak vám niečo stále vŕta v hlave alebo si nie ste úplne istí, neváhajte nás kontaktovať. 

Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00 Vám radi pomôžeme a poradíme na chatu priamo tu na webe (vpravo dole), na telefónnom čísle +421 948 062 906, alebo e-mailom [email protected].