[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Ako na nespavosť u detí a bábätiek?

Ako na nespavosť u detí a bábätiek?

Pokiaľ dieťa zle spí, dotýka sa to väčšinou celej rodiny, hlavne v prípade, keď je ešte veľmi malé. V dôsledku toho potom málo nespí nielen dieťa ale aj jeho okolie. Ako dieťaťu pomôcť, aby sa mu lepšie spalo?

Čo je to nespavosť? 

Nespavosť u detí, inak tiež insomnia, môže mať viacero podôb. Vaše dieťa buď dlhšie zaspáva, opakovane sa v noci budí alebo sa budí ráno predčasne. Nespavosť môže byť akútna, menej ako 3 mesiace, alebo chronická, výskyt problémov 3x do týždňa po dobu viac ako 3 mesiace. Akútna forma insomnie sa väčšinou vzťahuje k nejakej stresujúcej udalosti alebo ochoreniu.1 Chronická aj akútna môže postihovať akúkoľvek vekovú skupinu detí.
 
Symptómy nespavosti u malých detí môžu byť: 

  • odmietanie dieťaťa chodiť spať, 
  • časté požiadavky pri zaspávaní (pitie, objímanie, rozprávky, …), 
  • nočné budenie a dlhý návrat späť k spánku, 
  • nedodržiavanie spánkového rozvrhu. 


Nespavosť detí v noci spôsobuje problémy aj cez deň. Napríklad: 

  • časté spanie cez deň, 
  • problémy s budením a vstávaním do školy/škôlky, 
  • únava,  
  • problémy s koncentráciou, 
  • problémy s výkonom, 
  • podráždenosť.2  

 

Príčiny nespavosti u detí 

Insomniu môže spôsobovať hneď niekoľko vecí. Najjednoduchšie príčinu zistíte vyraďovacou metódou. Nespavosť u detí 2 roky a vyššie môže mať na svedomí spánková asociácia. To sa deje v prípade, že je dieťa zvyknuté zaspávať pri dojčení, s fľašou, s rodičom alebo pri nejakej hudbe a podobne. Vo chvíli, kedy tento element pri zaspávaní chýba, je problém. Ďalším vinníkom by mohlo byť príliš veľké vymýšľanie dieťaťa pred spaním alebo dlhý pobyt pred obrazovkou. Svoju úlohu má aj stres, úzkosť a depresia.  

Pozor si dávajte aj na to, aby prostredie, v ktorom dieťa zaspáva, nebolo hlučné. Nespavosť môže spôsobovať aj choroba ako nachladnutie, niektoré lieky alebo kofeín obsiahnutý v niektorých potravinách.3  

Líši sa nespavosť u detí a dospelých? 

Podľa Candice Alfano, spánkovej výskumníčky na univerzite v Houstone, sa symptómy insomnie veľmi líšia od tých, ktoré vidíme u dospelých. Dospelí, keď nemôžu spať, často ležia v posteli a prevaľujú sa. U detí sú príznaky rôzne, viď vyššie.4  

Koľko dieťa potrebuje spánku podľa veku? 

Do jedného roka by malo dieťa naspať medzi 14 a 16 hodinami denne.  
Po roku toto číslo klesá a deti spia 11 až 14 hodín do dvoch rokov.  
Od troch do piatich rokov deti spia 10 až 13 hodín.  
Deti do dvanásť potrebujú medzi 9 a 12 hodinami. 
A adolescenti potom 8 až 10.  

Pokiaľ spia menej, aj keď sú unavení, hovoríme o insomnii. Nespavosť u detí školského veku by sa teda prejavila ako spánok pod 9 hodín a podobne.    

Ako deťom pomôcť? 

Záleží na tom, čo je príčinou ich nespavosti. Zatiaľ čo s väčšími deťmi môžete bez problémov hovoriť a prísť problému na kĺb, bábätká toho moc nepovedia. Tu je pár tipov, ktoré môžete vyskúšať.  

Blízkosť matky 

Obzvlášť dojčatá a batoľatá priamo vyžadujú vašu neustálu pozornosť. Pokiaľ namiesto spánku neustále plačú, a nie je to z dôvodu, že majú hlad, koliku alebo im rastú zuby, je možné, že len potrebujú cítiť matku. Skúste si kúpiť zavinovačku alebo veľkú šatku, dieťa do nej zabaľte a položte do postieľky. Väčšinou reagujú veľmi kladne, zavinovačka im totiž dodá pocit bezpečia a navyše je teplá a pohodlná. Ďalšou možnosťou je kúpiť šatku na nosenie detí. Tá sa môže oplatiť zvlášť pri poobedňajšom spánku, kedy vďaka šatke máte voľné obe ruky a môžete sa venovať svojim veciam. V noci potom je možné dieťa nechať spať u seba na posteli. Mnohým matkám sa tiež osvedčilo dať dočasne postieľku vedľa svojej postele a mať pri dieťati natiahnutú ruku, alebo len proste k nemu dali svoje tričko, ktoré voňalo ako ony. 

TIP: Prečítajte si, ako vybrať postieľku pre bábätko

Zavedený poriadok 

Deti, nech už sú akokoľvek staré, potrebujú mať systém a poriadok. V praxi to znamená zaviesť pevnú dobu a miesto spánku. Je jasné, že pokiaľ ide o malé bábätko, dočasne môže s vami spávať v posteli, ale u batoliat a starších detí je dobré také zvyky pomaly odbúravať. 

Rituály pred spaním 

Deti potrebujú rituály, teda veci, ktoré sa opakujú každý deň. Nielen, že im to dáva istotu, ale tiež im to vytvára asociácie a neskôr návyk. V súvislosti so spaním sa môžu vytvárať rituály rôzne. Môže to byť kúpeľ, zatiahnutie žalúzií alebo položenie do postieľky, ktoré dieťaťu asociuje, že pokiaľ sa stane toto, je čas spať. Najlepšími rituálmi sú ale čítanie rozprávok alebo spievanie uspávaniek. Nielen, že dieťa upokojí hlas matky, ale tiež to buduje vzťah a dôveru. Pre viac informácií o tom, ako by mal vyzerať ideálny režim bábätka pred spaním, môžete nahliadnuť na tento podrobný popis rutiny pre bábätko. 

Zodpovedajúce podmienky 

Dôležité je zaistiť dieťaťu ideálne podmienky, aby sa dobre vyspalo. Izba by mala byť dobre uprataná, akýkoľvek prach alebo zvieracia srsť by dieťa mohla dráždiť. Tiež dobre vyvetrajte. Z izby odneste všetku elektroniku, ktorá by mohla dieťa rušiť či veľké zdroje svetla. Pre zdravý a kvalitný spánok je tiež potrebné kúpiť vhodnú detskú posteľ a detský matrac, ktorý bude pohodlný a poskytne dostatočnú oporu tela. Nezabúdajte tiež na vhodné vankúše, periny a príjemné obliečky

Teplý nápoj a upokojujúca vôňa 

Väčšie deti niekedy nemôžu zaspať, pretože zažívajú svoju vlastnú formu stresu (zo škôlky alebo zo školy) alebo preto, že majú bujnú fantáziu a pred spaním veľa premýšľajú. Také deti je dobré pred spaním čo najviac upokojiť. Pomôcť môže teplý mätový čaj alebo ohriate mlieko s medom či agávovým sirupom. Veľkým pomocníkom sú aj vonné upokojujúce sviečky či oleje. Kúpte si olej z levandule, harmančeka alebo medovky, nakvapkajte do aromalampy, zmiešajte s vodou a zapáľte. Menším deťom môžete do postieľky kúpiť bylinné vankúšiky, ktoré im dajte napríklad k nohám. Ideálne sú levanduľové, feniklové alebo chmeľové. 

Lekárska pomoc 

Pokiaľ nespavosť pretrváva dlho, je dobré vziať dieťa k lekárovi. Ten ho prezrie a v prípade, že to bude potrebné, odporučí vám polysomnografické vyšetrenie. To umožňuje kompletný monitoring spánku dieťaťa. Vďaka tomu sa môže spresniť charakter a príčina nespavosti a môžu sa vylúčiť stavy nočného nepokoja (ako sú nočné mory či námesačnosť), chrápanie, apnoe či epileptické záchvaty.