[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Čo spôsobuje chrápanie a ako sa ho zbaviť?

Čo spôsobuje chrápanie a ako sa ho zbaviť?

Chrápanie patrí medzi najväčších strašiakov zdieľaných spální. Dochádza k nemu kvôli obmedzenej priechodnosti horných dýchacích ciest. Keď sú pri vdychovaní dýchacej cesty zúžené, vzduch sa musí pohybovať rýchlejšie, zvýši sa tlak v krku a čap aj mäkké podnebie začne vibrovať.

Chrápanie postihuje až 30% populácie. A býva častým dôvodom, prečo niektoré páry nezdieľajú manželskú posteľ. Hlasitosť chrápania u niektorých ľudí môže dosahovať rovnaké hodnoty ako hlasitosť motorovej píly. Rekord v hlasitosti chrápania drží Alan Myatt z Británie. Jeho hlasitosť chrápania dosahuje 112 decibelov, má teda rovnakú hlasitosť ako zbíjačka. 

Príčiny chrápania – čo ho spôsobuje 

Chrápanie čiže ronchopatia postihuje najmä mužov, ale ženám sa tiež nevyhýba. Pre obmedzenie alebo odstránenie chrápania je nutné odhaliť príčinu, ktorými najčastejšie môžu byť nasledujúce faktory: 

Nachladnutie 

Platí iba v prípade, že vás chrápanie netrápi dlhodobo. Dôvodom chrápania je prekážka v dýchacích cestách. Po vyliečení chrápanie zase mizne. 

Alkohol 

Pri vyššej konzumácii alkoholu, hlavne pred spaním, dochádza k uvoľneniu krčného svalstva. To má potom za následok tlak na dýchaciu trubicu, ktorá je týmto zúžená a vzduch zle prúdi. 

Fajčenie 

Pokiaľ fajčíte, dávate chrápaniu veľký priestor. Sliznica fajčiara je totiž viac zdurená ako sliznica nefajčiara. Navyše u silných fajčiarov môžu vznikať rôzne zápalové procesy, ktoré chrápanie taktiež napomáhajú. Navyše zvyšuje produkciu hlienov v nose a hrdle a dráždi pľúca. 

Nadváha 

Chrápanie sa tiež zhoršuje nadváhou alebo obezitou. Tukové tkanivo v krku tlačí na dýchaciu trubicu a opäť obmedzuje priechodnosť vzduchu. 

Organické zmeny 

Chrápanie môže byť spôsobené aj fyziologickými zmenami, ako skrivenie nosnej prepážky, zdurenými nosovými mandľami, alebo zápalom mandlí, či nosovými polypmi. Tie obzvlášť počas spánku spôsobujú výrazné zúženie horných dýchacích ciest. 

Starnutie 

Aj keď je proces starnutia prirodzený, má nepríjemné vedľajšie účinky. Jedným z nich je uvoľnenie svalov na krku, ktoré podobne ako pri nadváhe obmedzuje priechodnosť vzduchu. 

Čo pomáha na chrápanie a ako ho zmierniť? 

Odstránenie chrápania je niekedy zdĺhavé a niekedy človek s týmito ťažkosťami hľadá úľavu hneď. Alebo nechce napríklad na dovolenke s kamarátmi rušiť ostatných. Čo robiť proti chrápaniu? Môžete vyskúšať nasledujúce metódy: 

Sprej proti chrápaniu 

Sprej proti chrápaniu je určený len pre dospelých. Látky, ktoré obsahuje, zduria sliznice a pohltí tým vydávanie zvukov. Oleje obsiahnuté v spreji zároveň fungujú proti vibráciám. Častokrát sú tieto spreje dostupné v rôznych príchutiach. 

Kvapky proti chrápaniu 

Kvapky fungujú na rovnakej báze ako sprej. Oleje v kvapkách zabraňujú vibráciám, ktoré spôsobujú chrápanie. Tieto dva spôsoby sa často odporúčajú kombinovať. 

Hodinky proti chrápaniu 

Hodinky zachytávajú vibrácie spôsobené chrápaním. Akonáhle detekujú chrápanie, vyšlú signál do nervovej sústavy, a tým by sa malo uvoľniť hrdlo a chrápanie by sa malo zastaviť. V rámci elektronických zariadení potom existujú aj rôzne prístroje na chrápanie v podobe masiek alebo slúchadiel do ucha. 

Liečba chrápania – ako sa ho zbaviť 

Keď už chrápete, často chcete vedieť, ako sa ho zbaviť nadobro. Príčina chrápania by vás mala nasmerovať k spôsobu jeho odstránenia. Jedným z nich je zmena životného štýlu. V praxi to znamená prestať fajčiť a výrazne obmedziť alkohol. Tiež vám prospeje zmeniť jedálniček a zahrnúť pohybové aktivity, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie. To platí obzvlášť v prípadoch, ak máte nadváhu. 

Operácia chrápania 

Pokiaľ je chrápanie dlhodobý problém, ktorý trápi nielen vás ale aj vaše okolie a nič z daných rád vám nepomáha, potom je možno na čase začať problém konzultovať s lekárom. Na chrápanie existujú lieky aj rôzne nosové spreje, ktoré majú za úlohu posilniť dýchaciu trubicu a prečistiť dýchacie cesty. Na špecializovaných klinikách sa tiež môžete objednať na liečbu chrápania laserom, čo je zákrok, kedy lekári laserom odstránia nadbytočnú časť mäkkého podnebia a vykonajú v ňom nárezy. Tieto zmeny vystuží celé poschodie a k nežiaducim vibráciám už nedochádza. 

Zmena spacích návykov 

Kľúčová je aj zmena spacích návykov a polohy pri spánku. Ak ste napríklad zvyknutí spať na chrbte, naučte sa namiesto toho spať na boku. Horná časť tela by tiež mala byť správne zrovnaná, v čom vám pomôžu ortopedické vankúše, ktoré vám poskytnú komfort aj dostatočnú oporu.  

Môže tiež pomôcť, keď budete mať hlavu vyššie ako nohy. Tým dôjde k poklesu váhy, ktorá pôsobí na dýchacie cesty. Toho môžete docieliť práve správnym vankúšom

Prostredie má na pokojný spánok aj veľký vplyv. Napríklad ak máte v spálni suchý vzduch, ten vysušuje váš krk a sliznice a môže prispievať k chrápaniu. Svoje určite urobí aj čisté prostredie, v ktorom sa nevyskytuje peľ, prach, zvieracie chlpy alebo iné alergény, ktoré vás môžu v noci dráždiť. 

Aromaterapia a sprcha 

Čo pomáha pri chrápaní? Napríklad horúca sprcha pred spaním. Veľmi užitočné je tiež, rovnako ako v prípade zarazenej nádchy, inhalovať slanú vodu, alebo vodu obohatenú o bylinky proti chrápaniu. Podľa babských rád na chrápanie zaberajú bylinky ako mäta, kondurango alebo pestrec. Voda s týmito bylinkami vám krásne uvoľní dýchacie cesty. Vyskúšať môžete aj rôzne vonné relaxačné sviečky alebo aróma difuzér

Chrápanie u žien 

Ani ženám sa chrápaniu nevyhýba. Trpí im až 15% žien. 

Chrápanie v tehotenstve 

Dôvod chrápania u žien v tehotenstve môže byť viac. Príčinou môže byť zvýšenie telesnej hmotnosti alebo spánok na chrbte celú noc. Chrápanie by malo po pôrode odznieť. 

Chrápanie u mužov 

Je všeobecným faktom, že muži chrápu viac ako ženy. Celkovo je chrápaním postihnutých 25 % mužov. Je to dané inou anatómiou dýchacích ciest, ale napríklad aj vyššou konzumáciou alkoholu alebo fajčením cigariet. 

Chrápanie u detí 

Chrápanie u detí sa radí medzi miernejšie spánkové problémy. Hlavné príčiny sú u detí rovnaké ako u dospelých. Tou vedľajšou môže byť obezita. Chrápanie často môže vymiznúť, ako dieťa rastie. Avšak je dobré zájsť za lekárom, aby vylúčil spánkovú apnoe.