[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O matracoch Spálňa - miesto pre regeneráciu

Spálňa - miesto pre regeneráciu

Úloha spálne býva mnohokrát v projektoch rodinných domov podceňovaná. V dnešnej uponáhľanej dobe sa riadi väčšina stavebníkov názorom, že spálňa je miestnosťou určenou len k prespávanie, a preto je zbytočné do nej investovať viac než úplné minimum priestoru, času i finančných prostriedkov. Lenže prespanie a kvalitný spánok sú dva rozdielne pojmy!

Úloha spálne býva veľakrát v projektoch rodinných domov podceňovaná. V dnešnej uponáhľanej dobe sa riadi väčšina stavebníkov názorom, že spálňa je miestnosťou určenou len na prespávanie, a preto je zbytočné do nej investovať viac ako absolútne minimum priestoru, času i finančných prostriedkov. Lenže spanie a kvalitný spánok sú dva rozdielne pojmy!

To, ako sa vyspíme, nie je závislé len na dobe strávenej v posteli, ale aj na kvalite spánku. Ak vstaneme z postele takpovediac "ľavou nohou", často sme zbytočne podráždení, nervózni a unavení po zvyšok celého dňa. A naše duševné naladenie má v konečnom dôsledku vplyv aj na celkové zdravie.

Prehnane veľké spálne sú skutočne prežitkom, avšak odporúčania vzťahujúce sa k zdravému bývaniu rozhodne nie. Predsa len je rozdiel v tom, či sa ráno prebudíme do bezduchej miestnosti a ešte s boľavým chrbtom z nekvalitnej postele, alebo do priestoru, kde v nás vhodne zvolené farby vzbudzujú radosť zo života, na mieru vybraná posteľ rozmaznáva naše telo a kde je príjemná celková klíma aj atmosféra. Z takejto  izby môžeme ráno odchádzať nabití energiou, pozitívne naladení a predovšetkým zdraví.
 

Pes a mačka

Prvé zamyslenie architekta (alebo nás samotných) by malo viesť k odpovedi na otázku, ktoré miesto v dome bude pre umiestnenie spálne najvhodnejšie. V predchádzajúcom diely tohto seriálu sme sa okrem iného zaoberali aj geopatogénnym zónami. Aj na ne je potrebné v tomto prípade myslieť a zámerne sa im pri hľadaní miesta pre spálne a detské izby vyhnúť. Nikde inde by na nás nemohli toľko pôsobiť tak ako práve tu! Nájsť v miestnosti optimálne miesto, ktoré nie je zasiahnuté geopatogénnym zónami, môže pomôcť aj náš domáci maznáčik. Je dokázané, že psy a mačky sú na tieto zóny vysoko citliví. Pes sa im vyhýba. Tam, kde si ľahne pes, si môžeme bez obáv ustlať aj my. Naopak mačky nás môžu varovať, pretože vibrácie vychádzajúce z tektonických porúch Zeme pre svoj odpočinok vyhľadávajú.

postel

Spálňu je všeobecne vhodné umiestniť do najpokojnejšej časti domu, najlepšie s orientáciou na východ. Izba sa tak nebude za horúcich letných dní prehrievať. Počítajme však so zavedením účinnej tieniacej techniky, pokiaľ nie sme milovníkmi skorého prebúdzania ostrými slnečnými lúčmi. Ideálny je z rovnakých dôvodov aj sever. Nevhodné je umiestnenie veľmi blízko vchodu do domu či frekventovanej chodby. Naopak minimalizovať vzdialenosť medzi kúpeľňou a izbou je žiaduce.
 

Starosti nechajme za dverami

Spálňa by mala slúžiť predovšetkým k spánku a relaxácii. Dispozícia domu nás však často núti umiestniť sem aj kancelársky stôl s počítačom a ostatnými vecami potrebnými k práci. Tento  priestor je vhodné aspoň opticky oddeliť, aby sme nemuseli usínať s pohľadom na pracovný stôl, a tak aj so starosťami a myšlienkami na prácu.

Posteľ by sa mala nachádzať čelom k stene oproti dverám spálne. Doslova nervóznu a úzkostnú atmosféru môže navodiť posteľ uprostred miestnosti či vedľa dverí. Ideálne nie je ani spanie pri okne či pri radiátori. V zime by suchý vzduch z kúrenia či chlad od okna (ak zle tesní) mohli negatívne pôsobiť na našu imunitu. Odborníci tvrdia, že pozitívny vplyv na ľudský organizmus má tiež smer, akým v posteli ležíme - hlava by mala smerovať na sever a nohy na juh. Pozdĺž osi sever-juh sa totiž šíri magnetické pole. Ak sa uložíme  rovnobežne so siločiarami, malo by to byť pre ľudské telo prospešné. Pri situovaní lôžka sa riaďme tiež vlastným inštinktom - miesto v nás musí navodzovať pocit bezpečia.

Pri zariaďovaní miestnosti platí, že menej je viac. Nezastavať ju preto zbytočne veľkým množstvom nábytku. Vzdušná a jednoduchá spálňa predstavuje dostatok čerstvého vzduchu, ktoré telo počas spánku pre svoju regeneráciu potrebuje.
 

Aby sa dobre dýchalo

Dospelý človek spotrebuje za osem hodín spánku 15 až 20 metrov kubických vzduchu. Ak sa o spálňu delíme i s partnerom, celková spotreba tak môže dosiahnuť ešte raz toľko. K tejto skutočnosti je vhodné veľkosť spálne prispôsobiť. Pri stropoch vysokých dva metre sedemdesiat a dvoch nocľažníkoch  je teda ideálna a zdravá veľkosť miestnosti 16 metrov štvorcových (minimálne 12). V súvislosti so vzduchom je nutné spomenúť, že nie je najvhodnejšie riešiť spanie detí obľúbenými palandami. Ak sa totiž v zimných mesiacoch dostatočne nevetrá, vydýchaný vzduch stúpa nahor ku spiacemu dieťaťu.

postel-2


Teplota v izbe by sa mala pohybovať okolo 18 až 20 stupňov Celzia. Ak tu pracujeme, bude samozrejme potreba o niečo teplejšie, ale pre spánok sa neodporúča prekračovať spomínaných 20 stupňov. Základom zdravého prostredia je tiež rovnovážna vlhkosť vzduchu, ktorá by sa mala pohybovať medzi 40 až 50 percentami.

Kvetov sa v spálni vzdávať nemusíme, avšak zvoľme primerané množstvo a také druhy, ktoré intenzívne nevoňajú, nie sú bohaté na peľ a pomáhajú vzduch filtrovať a zvlhčovať.
 

Materiály len čisto prírodné

So zdravým bývaním úzko súvisia aj zdravé stavebné materiály, ktoré do spálne bez pochyby patria. Všeobecne platí, že za zdravé materiály možno považovať prvky čisto prírodné a ktoré sú tiež prírodne ošetrené. Prednosť by preto malo dostať drevo (ošetrené voskom či špeciálnymi olejmi), nepálená hlina (v podobe lícových tehál môže dodať spálni štýlovosť), korok, keramika, kameň, pravé linoleum či koberce prírodného pôvodu (vlna, bavlna, sisal, ale i z kože, srsti alebo kokosu). Omietku zvoľme najlepšie hlinenú. Bude udržiavať žiaducu vlhkosť v miestnosti a navyše pôsobiť ako filter vzduchu. Prírodné interiérové ​​náterové hmoty určené pre tento druh omietok sa navyše vyrábajú v širokej palete odtieňov a štýlov, takže výsledný vzhľadu na škodu rozhodne nebudú.

Zamerať by sme sa mali aj na nábytok a posteľ. Kovové lôžka majú síce atraktívny dizajn, ale vytvárajú pod spiacim človekom anomálne a nezdravé magnetické pole.
 

Kráľovná spální

Úplným základom zdravej spálne je kvalitná posteľ presne zodpovedajúca výške, váhe, veku a zdravotnému stavu jej užívateľa.

V súčasnej dobe sa preferuje takzvaný aktívny spánok, počas ktorého sa regeneruje chrbtica, kĺby a vnútorné orgány. Aby sa to dosiahlo, je nutné správne zvoliť matrace do postelerošty a samozrejme aj optimálne rozmery lôžka. Matrac musí byť dostatočne pružný a elastický, aby mohol reagovať na pohyby tela a nespôsoboval tlak na nesprávnych miestach. Vhodne vybraný matrac napomáha k lepšiemu prekrveniu tela, priaznivo pôsobí na látkovú výmenu a obnovu buniek. Zamerajme sa tiež na tvrdosť - nemal by byť príliš tvrdý ani príliš mäkký. Počítajme aj s tým, že matrac časom mierne zmäkne. Uprostred by mal byť skôr pevnejší a pri okrajoch mäkší. Pružné musí byť tiež vnútro lôžka, teda čalúnenie a podklad matraca. Ideálny je rošt s reguláciou tuhosti podľa podopieraných oblastí. V manželskej posteli by mal mať každý z nocľažníkov vlastný na mieru zvolený matrac. Dôležitá je tiež priedušnosť roštu a umiestnenie lôžka na nožičky (odporúčaná výška postele minimálne 45 centimetrov), aby sme umožnili odvetrávanie a zabránili tak množeniu baktérií a roztočov. Povrchovú úpravu voľme najlepšie s možnosťou poťahu snímať a prať. Kúpe nového lôžka by mala vždy predchádzať konzultácia s odborníkom, ktorý ho pomôže vybrať presne na telo. V zdravej posteli nesmú chýbať ani kvalitné vankúše a prikrývky.

postel-3


Pozor na roztoče!

Voľným okom by sme situáciu zhodnotili inak, ale pravdou je, že posteľ sa môže ľahko stať útočiskom roztočov, a tak aj zdrojom alergií, astmy či atopického ekzému. Človek za jednu noc vypotí v priemere tri štvrtiny litra telesnej vlhkosti. Z tohto dôvodu nie sú vhodné plné rošty do postelí, pretože nemajú prísun vzduchu a telom vylučované látky sa v nich udržujú. Roztoče si ich často obľúbia kvôli vhodnej teplote (22 až 26 stupňov Celzia), vlhkosti vzduchu (70 až 80 percent) a dostatku potravy (telesná vlhkosť, čiastočky olúpanej pokožky). Výlučky roztočov, v ktorých sa alergické látky nachádzajú, sa potom šíria miestnosťou ako malé čiastočky prachu, ktoré vdychujeme. Ako tejto situácii predísť? Lôžkoviny nechať každý deň pred ustlaním vyvetrať, udržiavať odporúčanú teplotu a vlhkosť v miestnosti, aspoň raz mesačne prať poťah postele aj lôžkovín (roztoče zlikvidujú iba teploty od 60 stupňov Celzia vyššie) a zabezpečiť spálni dostatočný prísun slnečných lúčov.
 

Elektromagnetický smog

Súčasťou modernej spálne sa často stávajú okrem počítačov aj televízie. Vo chvíli, keď zapojíme prístroj do zásuvky, v danej miestnosti vzniká elektrické pole, a to aj za predpokladu, že samotný spotrebič je vypnutý. Ak ho zapneme, preteká ním a vedením elektrický prúd, čím vznikajú tiež polia magnetické. Ak ide o frekvenciu nad 30 kHz, pole od seba nemožno odlíšiť. Ide tak o elektromagnetické pole, ktoré sa šíri priestorom vo vlnách. Takéto vlny sú napríklad zámerne vyrábané k prenosu informácií u mobilných telefónov. Ak sa v ich blízkosti nachádzame pravidelne dlhšiu dobu, pôsobenia takzvaného elektromagnetického smogu môže mať za následok narušenie funkcie svalov, srdca a nervov, u silného pôsobenia zníženie imunity, zníženie tvorby hormónu melatonínu, u slabých elektrických polí bolesti hlavy, poruchy spánku, depresia či srdcové a obehové problémy. Pre zdravú spálňu je preto dôležité dodržiavať dostatočnú vzdialenosť od prístrojov - u nových 30 až 100 centimetrov, u starších 150 až 200 centimetrov. Na noc počítač aj ďalšie nepoužívanú elektroniku odpojte zo siete. Najnebezpečnejšie sú prístroje s transformátorom. Pre zdravý spánok umiestnite svoj mobilný telefón a rádio budík čo najďalej od hlavy. Dodržujme tiež vzdialenosť vzťahujúcu sa k telefónom určeným na stráženie detí. Vzhľadom k tomu, že u nich vzniká nízkofrekvenčné aj vysokofrekvenčné pole, položme ich najmenej meter a pol až dva metre od ústredne. Sledovanie televízie z postele je síce veľmi komfortné, ale z hľadiska zdravého bývania sa tohto pohodlia radšej vzdávajme.


Zdroj: http://www.bydlet.cz/156660-misto-pro-regeneraci/ Viac sa dočítate v časopise Dom a záhrada č 11/2008.