[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog Tipy pre zdravý spánok Nočné smeny, ako sa lepšie vyspať? 2.diel

Nočné smeny, ako sa lepšie vyspať? 2.diel

Každý znáša striedanie smien inak. Pre niekoho je oveľa ľahšie zvládať nočnú smenu a vyhovuje mu byť cez noc aktívny a cez deň odpočívať. Ranné vtáčatá naopak radšej pracujú skoro od rána cez deň, ale večer už sú skoro v posteli.

Každý znáša striedanie smien inak. Pre niekoho je oveľa ľahšie zvládať nočnú smenu a vyhovuje mu byť cez noc aktívny a cez deň odpočívať. Ranné vtáčatá naopak radšej pracujú skoro od rána cez deň, ale večer už sú skoro v posteli. Ľudský organizmus sa veľmi zle s takýmito razantnými zmenami vyrovnáva. Nezabudnite tiež, že v spánku zohráva dôležitú úlohu váš vek. Dospievajúci človek potrebuje oveľa viac spánku, než bude potrebovať v starobe. Nasledujúcich niekoľko rád vám môže pomôcť so zaspávaním po nočnej smene.

Nočné smeny, ako sa lepšie vyspať2

Vstaňte z postele

Neznie to ako úplne logická rada, ale má svoje opodstatnenie. Pokiaľ po zaľahnutí do postele nezaspíte zhruba do 20. minút, zdvihnite sa a bežte robiť niečo iné, nenáročného. Po 45. minútach skúste znova ľahnúť a zaspať. Ak totiž len ležíte a premýšľate, prečo nemôžete zaspať, nemá zmysel, aby ste v tomto stave zostávali. Zamestnajte sa na chvíľu a uvidíte, že sa vám podarí zaspať rýchlejšie.

Obmedzte alkohol

Že nie je dobré piť kofeínové nápoje pred spaním je známa vec, aj keď aj na ňu by sme nemali zabudnúť. Spánok však môže ovplyvniť aj konzumácia alkoholu a to akokoľvek silného a v akomkoľvek množstve. Aj pár pohárov počas celého dňa narúša náš spánok v noci, v tomto prípade vo dne. Napriek tomu že vám môže pohár alkoholu pomôcť zaspať, po niekoľkých hodinách sa stáva naopak stimulantom. Alkohol zvyšuje počet prebudení počas spánku a všeobecne zhoršuje kvalitu spánku.

Nepozerajte na hodiny

Nemajte pocit, že musíte kontrolovať, ako dlho spíte. Hodiny otočte a nepozerajte sa na ne, keď sa prebudíte. Keď sa totiž takto kontrolujete, zvyšujete svoje vnútorné napätie, čo sťažuje zaspávanie. Pri spánku je veľmi dôležitý vnútorný pokoj. Môžete byť akokoľvek unavení, ale ak budete nervózny, vystresovaní a pod., Nezaspíte.

Strava

Aj v oblasti kvalitného spánku je dôležitá kvalitná strava a dostatok tekutín. Počas svojej nočnej smeny nejedzte ťažko stráviteľné jedlá. Radšej si doprajte ľahké jedlá s vitamínmi a minerálmi, ktoré vaše telo ľahko spracuje. Vhodné sú aj mliečne výrobky s obsahom bielkovín, aby vás zo spánku nerušil hlad. Vyhnete sa tak zažívacím ťažkostiam a pocitu ťažkosti, ktorý by vás pri zaspávaní vyrušovali.

Ľudia často prichádza k lekárom s najrôznejšími problémami a ťažkosti so spánkom sa uvádzajú iba ako sprievodné príznaky. Často však môžu byť problémy so spánkom pôvodcovia týchto problémov.

Ďalšie rady ako sa lepšie vyspať po nočnej smene nájdete v prvej časti tohto článku - Nočné smeny, ako sa lepšie vyspať?