[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Nadmerné potenie počas spánku? Pomôže výmena matraca alebo úprava jedálnička

Nadmerné potenie počas spánku? Pomôže výmena matraca alebo úprava jedálnička

Nadmerné potenie je nepríjemný problém pre každého, kto tým trpí. Jedná sa o zdravotný problém alebo bežný menej závažný príznak? Možno postačí vymeniť matrac alebo upraviť jedálniček... Viac rád v našom článku!

Nadmerné potenie je veľký spoločenský problém pre každého, kto tým trpí. Vysoká spotreba posteľného prádla, pyžamá ako práve vytiahnuté z práčky, mokré vankúše i vlasy – to je nočné potenie. Jedná sa o zdravotný problém alebo o bežný nezávažný príznak?

Čím môže byť spôsobené?

Nočné potenie je veľmi ťažké vyšetriť. Môže totiž byť spôsobené banálnymi príčinami, ale zároveň môže byť aj signálom pre vážnu chorobu. V prvom rade by lekár mal odobrať krv a pozrieť sa na krvný obraz a na CRP. To vám podá informácie o celkovom stave organizmu a informuje o prípadnom zápale v tele.

Vplyv prostredia

Pokiaľ sa zobudíte uprostred noci úplne mokrí, nepanikárte. Zvlášť, pokiaľ sa vám to stane raz za čas. Nočné potenie môže mať úplne nevinné vysvetlenie. Napríklad veľmi prekúrená miestnosť, hrubá perina, teplé oblečenie alebo horúčka. V tomto prípade stačí začať vetrať pred spaním a lôžkoviny prispôsobiť aktuálnemu počasiu a teplote v izbe, ktorá by sa ideálne mala pohybovať okolo 18 stupňov. Pokiaľ ste ale chorí, potením telu pomáhate, pretože počas tohto procesu zo seba vyplavujete škodliviny.

Psychický stav

Psychická pohoda je polovica vášho zdravia. Aj keď to možno tak nevidíte, to v akom ste duševnom rozpoložení, výrazne ovplyvňuje vašu fyzickú stránku. Pokiaľ zažívate stres, celodenné vypätie alebo strach, tak sa nadmernému poteniu nevyhnete.

Pomôcť si môžete riešením príčiny, prečo sa cítite vystresovaný. Urobte si na seba viacej času, skúste si odpočinúť, alebo sa rozptýliť, aby ste prišli na iné myšlienky. Pomôcť môže i príroda – bylinné čaje pred spaním vám pomôžu ukľudniť sa, napr. medovka alebo šalvia. Za vyskúšanie stoja aj vonné sviečky, joga alebo napríklad vankúšiky naplnené bylinkami, ktoré si dáte k posteli.

Lieky

V niektorých prípadoch môže byť nadmerné potenie spôsobené liekmi, ktoré užívate. Obzvlášť hormonálne prípravky, ktoré majú na túto problematiku priamy vplyv. Ďalej to môžu byť antidepresíva, kortikosteroidy, kortikoidy a hormonálne preparáty.

Pokiaľ je to i váš prípad, lieky v žiadnom prípade nevysadzujete. Poraďte sa s lekárom, či by liečba nemohla prebiehať inak.

Strava a zlá životospráva

Veľký podiel viny môže mať na potení nezdraví životný štýl. Netreba hovoriť, že pokiaľ trpíte obezitou či máte nadváhu, má to na potenie veľký vplyv. Tuk proste zohrieva. Najlepším riešením je jednoducho schudnúť, prospejete tým nie len vášmu problému s potením, ale aj celému organizmu. Zmeňte radikálne jedálniček.

Nevhodné je jesť tesne pred spaním, v jedálničku obmedzte ostré omáčky, príliš slané, mastné alebo vyprážané jedlá, jedzte menej mäsa a pochutiny ako chipsy či sladkosti nevynechávajte úplne tieto potraviny nahraďte zeleninou a ovocím. Taktiež škodí nadmerné pitie alkoholu a kávy. Určite nevynechávajte pohyb a pohyb na čerstvom vzduchu. Pokiaľ si neviete rady, skúste vyhľadať odborníka. V špecializovaných centrách vám môžu zostaviť jedálniček na mieru, rovnako ako pomôcť s cvičením.

Príznak vážneho ochorenia

Pokiaľ by ani po tomto nenastal kľud, je nutné pátrať po vnútornej príčine a tá môže byť veľmi závažná – od endokrinných ťažkostí až po nádorové ochorenie. Potom krvný obraz nemusí stačiť a je nutné previesť hĺbkové vyšetrenie.

Ochorenie, ktoré súvisí s nadmerným potením je skutočne veľa. Môže za tým byť infekcia, zápal, ale i srdečné ochorenie, tuberkulózy AIDS, rakovina, štítna žľaza alebo rôzne neurologické ochorenia. Vždy potom záleží, aké ďalšie príznaky nadmerné potenie sprevádzajú. V každom prípade nič nepodceňujte a poraďte sa s lekárom.

Ako si pomôcť?

Pokiaľ telo produkuje nadmerné množstvo potu, bez akýchkoľvek lekárom identifikovaných príčin, hovoríme o idiopatickej hyperhidróze. Cieľom jej liečby je znížiť produkciu potu na úroveň prijateľnú pre pacienta. To môžeme dosiahnuť hneď niekoľkými spôsobmi, vrátene chirurgického zásahu.

Úprava spálne

Odstráňte všetky syntetické materiály zo svojej spálne. Tie totiž obmedzujú prirodzené odparovanie potu a zhoršujú potenie. Nahraďte ich bavlnenými, ktoré dobre sajú. Taktiež si zaobstarajte priedušný matrac, ktorý dobre odvádza pot. Pokiaľ váš problém ide do extrémov, a vy sa prebúdzate v „kaluži“, skúste pod prestieradlo dať gumenú podložku. Taktiež môžete vyskúšať spať v termoprádle alebo znížiť teplotu v izbe.

Hygiena

Určite je treba viac dbať na hygienu, častejšie sa umývať, poriadne vysušovať pokožku a prezliekať sa do suchého oblečenia, to zvoľte radšej bavlnené a najlepšie vzdušné. V miestach najväčšieho potenia možno aplikovať deodorant a antiperspirant. Aký je medzi nimi rozdiel? Deodoranty vďaka antibakteriálnym látkam obmedzujú pôsobenie baktérií a tým pomáhajú predchádzať vzniku nepríjemného zápachu. Naopak antiperspiranty obsahujú soli hliníka, ktoré mechanicky uzatvoria potné žľazy a tým je produkcia potu výrazne obmedzená.

Lieky

Je taktiež možnosť obmedziť potenie liekmi z triedy anticholinergiky. Tie sa však dajú užívať len krátko a vždy by sa prípadná liečba mala konzultovať s lekárom, pretože majú čiastočne vedľajšie účinky. Pokiaľ je potenie spôsobené prevažne z psychických problémov, možno vyskúšať benzidiazepiny, ich hlavný účinok spočíva v celkovom znížení úzkosti.

Prírodné prípravky

Pri nadmernom potení strácame nielen vodu, ktorá tvorí najväčšiu časť potu, ale tiež minerály a soli, hlavne horčík. Je preto dobré doplňovať zásoby niektorými z doplnkov stravy. Vďaka potu je taktiež zvýšená pravdepodobnosť vzniku plesní ( ruky, nohy ), nezabudnite teda, pokiaľ je to i váš prípad, na postihnuté miesta aplikovať antimykotinové krémy a mastičky.

S bojom proti nepríjemnému potu môže pomôcť aj šalvia. Čaj z nej možno piť niekoľkokrát denne. Jednu polievkovú lyžicu šalvie zalejte 200 ml studenej vody, nechajte povariť a vylúhovať. Potom preceďte a pite na noc. Pri nadmernom potení rúk, či nôh môže byť cennou pomocou kúpeľ z listov orecha, dubovej kôry, prasličky či levandule. Ďalšou možnosťou je využiť alternatívny spôsob liečby. Napríklad čínska medicína, ktorá lieči nielen prejavy, ale zaoberá sa celkovým zdravotným stavom vrátane psychiky alebo homeopatie.

Chirurgická liečba

Táto voľba je až posledným riešením pri zlyhaní všetkých predchádzajúcich metód. Jednou z možností je vyrezať podkožné tkanivo podpazušia, čím sa odstránia potné žľazy. To sa vykonáva kyretou – akousi ostrou lyžičkou po narezaní kože.

K dlhodobému zastaveniu potenia vo väčšej oblasti sa vykonáva hrudná sympatektómia. Cieľom tejto operácie je odstránenie časť nervového povrazca, ktorý má vplyv na prekrvenie a potivosť horných končatín.

Pokiaľ sa vám na operáciu nechce, pomerne účinnou, ale taktiež drahou metódou je injekčná aplikácia botulotoxínu.