[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Ako riešiť nadmerné nočné potenie u mužov, žien aj detí

Ako riešiť nadmerné nočné potenie u mužov, žien aj detí

Nadmerné potenie je nepríjemný problém pre každého, kto tým trpí. Ide o zdravotný problém alebo bežný nezávažný príznak? Možno postačí vymeniť matrac alebo upraviť jedálniček.

Čo je nadmerné nočné potenie 

Vysoká spotreba posteľnej bielizne, pyžamo ako práve vytiahnuté z práčky, mokré vankúše aj vlasy – to je nočné potenie. Ide o zdravotný problém alebo bežný nezávažný príznak? 
 
Potenie v spánku je veľmi náročné vyšetriť. V prvom rade by lekár mal odobrať krv a pozrieť sa na krvný obraz a na CRP. To vám podá informácie o celkovom stave organizmu a informuje o prípadnej prítomnosti zápalu v tele. Nočné potenie máva príčiny, ktoré môžu byť banálne. Tento problém ale tiež môže signalizovať závažnú chorobu. 

Príčiny nočného potenia 

Vplyv prostredia 

Pokiaľ sa zobudíte uprostred noci úplne mokrí, nepanikárte. Zvlášť, pokiaľ sa vám to stane raz za čas. Nadmerné potenie v spánku môže mať úplne nevinné vysvetlenie. Napríklad príliš prekúrená miestnosť, hrubá perina, teplé oblečenie alebo horúčka. V tomto prípade stačí začať vetrať pred spaním a lôžkoviny prispôsobiť aktuálnemu počasiu a teplote v izbe, ktorá by sa ideálne mala pohybovať okolo 18°C. Pokiaľ ste ale chorí, potenie telu prospieva, pretože počas tohto procesu zo seba vyplavuje škodliviny. 

Psychický stav 

Psychická pohoda je polovica vášho zdravia. Aj keď to možno tak nevidíte, to v akom duševnom rozpoložení ste, výrazne ovplyvňuje vašu fyzickú stránku. Pokiaľ zažívate stres, celodenné vypätie alebo strach, silnému nočnému poteniu sa nevyhnete. 
Dopomôcť si môžete riešením príčiny, prečo sa cítite vystresovaní. Urobte si na seba viac času, skúste si odpočinúť, alebo sa rozptýliť, aby ste prišli na iné myšlienky. Pomôcť môže aj sama príroda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ bylinné čaje pred spaním vám pomôžu upokojiť sa, napr. medovka alebo šalvia. Za vyskúšanie stoja aj vonné sviečky, jóga alebo napríklad vrecúška naplnené bylinami, ktoré si dáte k posteli

Lieky 

V niektorých prípadoch môže byť nadmerné potenie spôsobené liekmi, ktoré užívate. Zvlášť hormonálne prípravky, ktoré majú na túto problematiku priamy vplyv. Ďalej to môžu byť antidepresíva, kortikosteroidy, kortikoidy a hormonálne preparáty. 
Pokiaľ je to aj váš prípad, lieky v žiadnom prípade nevysadzujte. Poraďte sa s lekárom, či by liečba nemohla prebiehať inak. 

Strava a zlá životospráva 

Veľký diel viny môže mať na potení nezdravý životný štýl. Netreba hovoriť, že pokiaľ trpíte obezitou či máte nadváhu, má to na potenie veľký vplyv. Tuk proste zahrieva. Najlepším riešením je jednoducho schudnúť, prospejete tým nielen vášmu problému s potením, ale celému organizmu. Zmeňte radikálne jedálniček. 
 
Nevhodné je jesť tesne pred spaním, v jedálničku obmedzte ostré omáčky, príliš slané, tučné alebo smažené jedlá, jedzte menej mäsa a pochutiny ako chipsy či sladkosti vynechajte úplne. Tieto potraviny nahraďte ovocím a zeleninou. Časté je aj nočné potenie po alkohole, preto sa ho pokúste redukovať. Určite nevynechávajte pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu. Pokiaľ si neviete dať rady, skúste vyhľadať odborníka. V špecializovaných centrách vám môžu zostaviť jedálniček na mieru, rovnako ako pomôcť s cvičením. 

Príznak vážneho ochorenia 

Pokiaľ by ani po tomto nebol pokoj, je nevyhnutne nutné pátrať po vnútornej príčine a tá môže byť veľmi závažná – od endokrinných problémov až po nádorové ochorenia (zvlášť ak neprospieva človek všeobecne). Potom krvný obraz stačiť nemusí a je nutné vykonať hĺbkové vyšetrenie. 

Ochorení, ktoré súvisia s nadmerným potením je naozaj mnoho. Môže za tým stáť infekcia, zápal, ale aj srdcové ochorenia, tuberkulóza, AIDS, rakovina, štítna žľaza alebo rôzne neurologické ochorenia. Vždy potom záleží, aké ďalšie príznaky nadmerné potenie sprevádzajú. V každom prípade nič nepodceňujte a poraďte sa s lekárom. 

Oblasti najväčšieho potenia 

Naše telo je posiate malými a veľkými potnými žľazami. Napríklad nočné potenie hlavy majú na svedomí potné žľazy na čele. Veľké potné žľazy sú v podpazuší alebo tiež na hrudi. Niektoré oblasti, kde sa potíte viac vám aj môžu naznačiť danú príčinu. Nočné potenie okolo krku značí kolísanie hladiny cukru v krvi. To môže súvisieť aj s nočným potením prevažne na hrudi, ale príčinou môže byť aj tuberkulóza, reumatická horúčka alebo infekcie. 

Nočné potenie u žien  

Ženy môžu nočné potenie pociťovať počas perimenopauzy alebo menopauzy samotnej. Priemerne menopauza u žien nastáva okolo 51. roka, perimenopauza potom o tri roky skôr. Návaly tepla, ktoré sú s týmito obdobiami spojené, sa preto môžu objaviť aj v noci.  
 
Až 27 % tehotných sa v štúdii amerického Národného centra pre biotechnologické informácie (NCBI) priznalo, že v noci zažívajú nepríjemné potenie, ktoré ich v noci budí. Môžu za to hormonálne zmeny, ktoré v tehotenstve prebiehajú.  

Nočné potenie u mužov 

Podľa výskumu NCBI majú muži obvykle nižšiu toleranciu na teplo. Niektoré štúdie tiež túto netoleranciu tepla spájajú s častým cvičením. Nočné potenie ale môže ovplyvňovať nielen tento faktor. Na vine môže byť nižšia hladina testosterónu. 38% mužov okolo 45 rokov sa stretne s poklesom testosterónu, ktorý môže zapríčiňovať aj nočné potenie.  

Nočné potenie u detí 

Štúdia NCBI z roku 2012 preukázala, že až 12% detí medzi 7. a 12. rokom tento jav zažije aspoň raz za týždeň. Na vine môže byť teplá miestnosť, genetika, chrípka alebo hormonálne zmeny. Potiť sa tiež môže dieťa bezdôvodne. Aj keď je to veľmi nepravdepodobné, pokiaľ sa dieťa len potí a nie sú prítomné ďalšie symptómy, môže nočné potenie spôsobovať aj rakovina. 

Čo robiť proti poteniu v spánku 

Pokiaľ telo produkuje nadmerné množstvo potu, bez akejkoľvek lekárom identifikovateľnej príčiny, hovoríme o idiopatickej hyperhidróze. Cieľom jej liečby je znížiť produkciu potu na úroveň prijateľnú pre pacienta. To môžete dosiahnuť hneď niekoľkými spôsobmi, vrátane chirurgického zákroku.  

Úprava spálne 

Odstráňte všetky syntetické materiály zo svojej spálne. Tie totiž obmedzujú prirodzené odparovanie potu a zhoršujú potenie. Nahraďte ich bavlnenými, ktoré dobre sajú. Tiež si kúpte priedušný matrac, ktorý dobre odvádza pot. Matrac majte vždy na posteli s lamelovým roštom. To podporí vlastnosti matraca. Pokiaľ váš problém ide do extrémov, kedy sa prebúdzate s „kalužou“ pod vami, rozhodne odporúčame chránič matraca, ktorý ochráni matrac pred znečistením. Chrániče z nášho e-shopu sú priedušné, aj keď neprepustia akúkoľvek tekutinu. Umožňuje to membrána, ktorú chránič má. Tiež môžete vyskúšať spať v termobielizni alebo znížiť teplotu v izbe.  

Hygiena 

Určite je potrebné viac dbať na hygienu, častejšie sa umývať, poriadne vysušovať pokožku a prezliekať sa do suchej bielizne, opäť zvoľte radšej bavlnenú a najlepšie vzdušnú bielizeň. V miestach najväčšieho potenia je možné aplikovať deodorant a antiperspirant. Aký je rozdiel? Deodoranty vďaka antibakteriálnym látkam obmedzujú pôsobenie baktérií a tým pomáhajú predchádzať vzniku nepríjemného zápachu. Oproti tomu antiperspiranty obsahujú soli hliníka, ktorý mechanicky uzatvorí potné žľazy a tým je produkcia potu výrazne obmedzená. 

Lieky 

Je možnosť potenie obmedziť liekmi z triedy anticholinergík. Tie sa však dajú užívať len krátko a vždy by sa prípadná liečba mala konzultovať s lekárom, pretože majú časté vedľajšie účinky. Pokiaľ je potenie spôsobené prevažne z psychických problémov, je možné vyskúšať benzodiazepíny, ktorých hlavný účinok spočíva v celkovom znížení úzkosti. 

Prírodné prípravky 

Pri nadmernom potení strácame nielen vodu, ktorá tvorí najväčšiu časť potu, ale tiež minerály a soli, hlavne horčík. Je preto dobré dopĺňať zásoby niektorými z doplnkov stravy. Vďaka potu je tiež zvýšená pravdepodobnosť vzniku plesní (ruky, nohy), nezabudnite teda, pokiaľ je to váš prípad, na postihnuté miesta aplikovať antimykotické krémy a mastičky. 
 
S bojom proti nepríjemnému potu môže pomôcť aj šalvia. Čaj z nej je možné piť niekoľkokrát denne. Jednu polievkovú lyžicu šalvie zalejte 200 ml studenej vody, nechajte povariť a vylúhovať. Potom preceďte a pite na noc. Pri nadmernom potení rúk či nôh môže byť cennou pomocou kúpeľ z listov orecha, dubovej kôry, prasličky či levandule. Ďalšou možnosťou je potom využiť alternatívne spôsoby liečby. Napríklad čínska medicína, ktorá lieči nielen prejavy, ale zaoberá sa celkovým zdravotným stavom vrátane psychiky alebo homeopatie. 

Chirurgická liečba 

Táto voľba je až posledným riešením pri zlyhaní všetkých predošlých metód. Jednou z možností je vyrezanie podkožného tkaniva podpazušia, čím sa odstránia potné žľazy. To sa vykonáva kyretou – akousi ostrou lyžičkou po narezaní kože. 
K dlhodobej zástave potenia vo väčšej oblasti sa vykonáva hrudná sympatektómia. Cieľom tejto operácie je odstránenie časti nervového pletenca, ktorý má vplyv na prekrvenie a potivosť horných končatín. 
 
Pokiaľ sa vám do operácie nechce, pomerne účinnou, ale tiež drahou metódou je injekčná aplikácia botulotoxínu. Ten blokuje prenos nervového vzruchu medzi nervom a žľazou a tým dochádza k výraznému potlačeniu potivosti.