[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.

Ako si vybrať správny vankúš?

Aj keď máte najlepší matrac na svete, ale vyberiete si zlý vankúš, ráno sa zobudíte so stuhnutým krkom a bolesťou hlavy. Tomu sa všetci chceme určite vyhnúť.

Bez dobrého vankúša sa dobre nevyspíte

Ako zistíte, či ste si vybrali správny vankúš na spanie? Závisí to od pozície. Ak ležíte na boku, vankúš musí udržiavať krčnú chrbticu v jednej rovine. Hlava by nemala byť otočená na žiadnu stranu.

 

Tento vankúš je príliš vysoký.

 

Naopak, na tomto vankúši je hlava otočená smerom dole.

 

Tento vankúš je vhodný, pretože chrbtica je v rovine.

 

Na chrbte to funguje podobne.

Pri vysokom vankúši bude vaša hlava príliš predsunutá.

 

Pri nízkom je naopak v záklone.

 

Až takto je to presne tak, ako to má byť. Krčná chrbtica by mala na vankúši ležať rovno a prirodzene.

Krčnej chrbtici prospieva dostatočne vysoký vankúš. Na bruchu je to úplne iná situácia. Odporúčame vám vybrať si vankúš čo najnižší so špeciálnym tvarom.
 

Ďalším pravidlom je vyskúšať vankúš na matraci, ktorý je podobnej tvrdosti a pocitu ako ten, na ktorom spíte doma. Ten istý vankúš sa na mäkkom matraci správa úplne inak ako na tvrdom matraci.
 

Tento vankúš je vhodný na mäkký matrac. 

 

Pri tvrdom matraci už nevypĺňa priestor medzi krkom a matracom tak, ako by mal.

 

Ešte jeden detail. Počas spánku alebo testovania si vankúš položíme nad ramená. Každý sme iný, niekto má dlhší krk, niekto kratší, niekto mohutnejší, niekto tenší. Preto je pre každého vhodný iný vankúš.
 

Veľkosť a výška vankúšov tiež zohrávajú úlohu. Veľmi obľúbený je ortopedický vankúš, ktorý vám poskytne jedinečnú podporu. Ak trávite väčšinu noci v jednej polohe, môžete si vybrať špeciálny anatomický vankúš na spanie na bruchu, boku alebo chrbte. Alebo sa môžete vydať cestou univerzálneho tvaru, ktorý vám poslúži, nech už spíte akokoľvek. V každom prípade však odporúčame vybrať si vankúš z pamäťovej peny alebo materiálu Tempur, ktorý sa najlepšie prispôsobí vašej chrbtici a dokonale sa prispôsobí vašej hlave. Ak vám tieto materiály nevyhovujú, určite existujú aj iné zdravé riešenia.

Znie vám to všetko ako veľká veda? Na trhu sú dnes stovky vankúšov a nie je ľahké vybrať si ten správny. Najlepšie je navštíviť špecializovanú predajňu alebo sa poradiť s našimi odborníkmi prostredníctvom chatu alebo telefonicky.