[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.

Ako na spánok v zimnom období

Spánok je veľmi dôležitý, ako pre našu fyzickú, ale hlavne aj pre psychickú kondíciu. To platí dvojnásobne v období zimných ponurých mesiacov, kedy nás vyčerpáva tma a chlad vonku. Veľa podnetov naraz môže nabúrať naše spánkové zvyky. Tie sú však nepostrádateľné pre naše následné fungovanie.

Počas noci sa potrebujeme maximálne zregenerovať a dobiť energiu, aby lepšie odolávalo zlým vplyvom zimy a my si tak mohli užívať len to krásne, čo nám toto obdobie prináša. Spánok je navyše výborná prevencia pred nachladnutím a chrípkou, pretože odpočinutý organizmus je silnejší a nepodľahne chorobám tak ľahko.


 

Cvičením ku zdraviu i k správnemu spánku

Odborníci sa zhodujú, že cvičenie má pozitívne účinky aj na zaspávanie. Dopomáha ku kvalitnejšiemu spánku, ale zároveň pomáha aj so vstávaním, ak ho zaradíte medzi svoje ranné činnosti.

Nemusíte denne drieť hodiny v posilňovni, aby ste unavili telo a večer rýchlo zaspali. Naopak zvýšenú fyzickú námahu pred spánkom neodporúčame. Ráno stačí krátka rozcvička alebo pretiahnutie svalov a uvidíte, že vám vaše telo za pár týždňov poďakuje. Dôležité je prinútiť sa k tejto činnosti aj v pomerne lenivých zimných mesiacoch a vytvoriť si tak zdravý návyk, ktorý nám iste vydrží aj po zvyšok roka.

Preč s kofeínom

Že kofeín nie je dobré piť vo večerných hodinách, je známa vec. Ak máte však problémy so spánkom, vyvarujte sa mu úplne. Konzumácia kofeínu v dopoludňajších hodinách je v poriadku, ale v tých popoludňajších už kávu radšej vymeňte za ovocný alebo bylinkový čaj.

Ideálne je zhruba pol hodinu až hodinu pred spaním vypiť medovkový čaj, ktorý má skvelé upokojujúce účinky na náš organizmus a napomáha tak rýchlejšiemu zaspávaniu. V tomto zimnom čase tiež krásne prehreje zvnútra.


 

Ani zima, ani teplo

Ideálna teplota na spánok je zhruba o 2 ° nižšia ako v ostatných miestnostiach. Ak máte v spálni teplejšie, môžete sa budiť teplom alebo smädom. Naopak chladnejšie prostredie nám nepridá u ranného vstávania, kedy sa nám nechce z vyhriatych perín. Stiahnite si na noc kúrenie o pár stupňov.

Krátke vyvetranie pred spaním a po prebudení je výborným pomocníkom aj napriek tomu, že je vonku zima. Vzduch v miestnosti sa vymení a vám sa bude hneď zaspávať lepšie.

A aké prikrývky?

Aj prikrývky majú svoje špecifiká. Niektoré sú vhodnejšie na leto, iné na zimu. Na trhu sa objavujú aj tzv. celoročné prikrývky, tie sú vhodné po celý rok pre tých z vás, ktorí dávate prednosť praktickosti v podobe jednej univerzálnej prikrývky. Vhodná je za každých okolností prikrývka s vyššou gramážou náplne, práve tá je určená práve pre chladnejšie obdobie a pre tých z vás, ktorí sa radi zaboria do objemnej prikrývky.

Naše babičky spávali pod pravou perinou s perím. Ak však chcete na zimu prikrývku vymeniť, dnes už existuje veľa variantov využívajúcich moderné materiály. Tie dokážu zabezpečiť vysokú hrejivosť a pritom sú príjemne ľahké a splývavé. My odporúčame napríklad tie z páperia.

Ďalšie rady, ako dosiahnuť ideálny spánok v zime nájdete v tomto článku.