[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog Tipy pre zdravý spánok Chcete, aby Vaše dieťa spalo lepšie? Upravte mu správne izbu

Chcete, aby Vaše dieťa spalo lepšie? Upravte mu správne izbu

Poriadne si cez noc odpočinúť je veľmi dôležité, najmä ak sa človek nachádza v útlom školskom veku. Ale môže izba Vášho dieťaťa narobiť viac škody ako úžitku? Profesionáli v oblasti bytových interiérov tvrdia, že prostredie detskej izby môže byť príčinou nepokojného spánku.

Poriadne si cez noc odpočinúť je veľmi dôležité, najmä ak sa človek nachádza v útlom školskom veku. Ale môže izba Vášho dieťaťa narobiť viac škody ako úžitku? Profesionáli v oblasti bytových interiérov tvrdia, že prostredie detskej izby môže byť príčinou nepokojného spánku.

V štúdii uskutočnenej v Kanade respondenti uviedli, že usporiadanie detskej izby bolo až na jednom z posledných miest riešenia celého domu. Deti medzi 7. a 12. rokom pritom potrebujú spať 10-11 hodín, zatiaľ čo deti vo veku od 12-18 rokov potrebujú 8-9 hodín spánku. Pomôžte svojmu dieťaťu získať maximum z jeho spánku podľa nasledujúcich pravidiel.

„Mnoho rodičov vie, že pravidelná rutina pred spaním pomáha zlepšiť kvalitu spánku dieťaťa, ale občas deti potrebujú viac ako len to“, tvrdí špecialistka Marie Potter. „Správnym usporiadaním detskej izby môžete svojim potomkom dopriať lepší odpočinok a vytvoriť pre nich v izbe pocit bezpečia.“

 matka a bábätko

Preč s elektronikou

Zvuk, ktorý elektronika vydáva, môže predstavovať veľké rozptýlenie pre deti, najmä pre tie, ktoré majú ľahké spanie. Pre staršie deti je zase lákavá možnosť hrania hier. Snažte sa umiestniť všetku elektroniku do oddelenej miestnosti, aby nenarušovala odpočinok Vášho dieťaťa.

Vytvorte pokojné prostredie

 Detská izba by mala slúžiť ako útočisko pre Vašu ratolesť. Pokúste sa vyvarovať príliš krikľavých tónom farieb a výrazných vzorov a vyberte taký nábytok, ktorý Vás priamo vyzve k odpočinku. Ideálne sú svetlé, alebo pastelové farby. Zvoľte mierne osvetlenie, ktoré uľahčí prechod z bdelého stavu do fázy odpočinku.

Pripravte zásobu kníh

Čítanie je jedným zo spôsobov ako pripraviť myseľ na odpočinok. Naša myseľ sa zameria len na čítanie a navodí príjemnú atmosféru. Jedná z otázok môže byť „čo si pred spaním prečítať?“ A tak je dobré mať knihovníčku umiestnenú v blízkosti detské postele. Aby deti čítanie rýchlo neomrzelo, knihy striedajte.

Hračky od postele čo najďalej

Pohľad na obľúbenú hračku alebo akúkoľvek inú hru môže byť pre Vaše dieťa veľmi vzrušujúce a mozog je týmto podmetom stimulovaný. Usporiadajte izbu Vášho dieťaťa tak, aby všetky hračky boli v uzavretej skrini, truhle a pod. Uložte ich na miesto, ktoré nie je z postele vidieť. Ešte lepšia varianta je, ak to samozrejme priestor dovolí, vytvoriť špeciálnu miestnosť pre hranie, oddelenú od miestnosti, v ktorej dieťa spí.

Nezabudnite na správne umiestnenie postele

Mnoho psychológov tvrdí, že z postele by malo byť vidieť na dvere, ale nie, aby bola hneď oproti nim. Tento poznatok je založený na ochrannom inštinkte, kedy toto umiestnenie dáva dieťaťu pocit, že môže vidieť všetko, čo sa deje a dodáva mu tak pocit bezpečia, ktorý je pre kvalitný spánok veľmi dôležitý, ale rovnako tak je dôležité budovať dôveru už od útleho veku dieťaťa. Detská izba je veľmi dôležité miesto v živote Vášho dieťaťa. Je to prvé miesto, kde je dieťa samo sebou, kde učí byť nezávislé a snáď to najdôležitejšie miestom, kde deti spia.

Majte preto na pamäti, okrem uvedených rád, že by ste sa mali dieťaťa opýtať, aké predmety sú pre neho rušivé. Totiž, aj malé zmeny v detskej izbe môžu predstavovať zásadný rozdiel.

Okrem samotnej dispozície detské spálne sú nemenej dôležitý pravidelný a správny spánkový režim. Ten môže mať vplyv na schopnosť učenia a prispieť k lepším výkonom v škole, čo je dôležité najmä v priebehu školského roka.