[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog Tipy pre zdravý spánok Čo je biely šum a ako pomáha so zaspávaním?

Čo je biely šum a ako pomáha so zaspávaním?

Nedarí sa vám zaspať? Prebúdzate sa rozlámaní, hoci spíte na kvalitnom matraci alebo vankúši? Problém môže byť v prostredí, ktoré po celú noc narúša váš spánok. Pomôcť vám môže biely šum! Skúsenosti s ním majú nielen mamičky od neutíšiteľných bábätiek, ale aj celý rad dospelých, ktorým sa zle spia.

Čo je to biely šum? 

Biely šum (anglicky White Noise) je nerušivý monotónny zvuk v pozadí, ktorý prehluší iné zvuky. Pokiaľ vás počas noci prebudí hluk, nemôže za to vlastne hluk samotný, na vine je v skutočnosti zmena hladiny hluku, ktorý je okolo vás. Mozog teda prebudením zo spánku reaguje na zmenu intenzity alebo hlasitosti okolitých zvukov. 

Podstata bieleho šumu 

Už ste si niekedy všimli, že keď zaspávate v miestnosti, kde je úplné ticho, budete počuť každý zvuk v dome? Počujete, ako vedľa v miestnosti tikajú hodiny, ako vonku ide auto a podobne. Váš mozog všetky tieto zvuky zaznamenáva a spracováva ich. Zakaždým keď zaspíte, hlasnejšie zvuky vás môžu prebudiť alebo váš spánok ovplyvňujú a narúšajú aj napriek tomu, že vás možno úplne neprebudia. 

Ako vám biely šum môže pomôcť zaspať? 

Ak sa snažíte zaspať, môže vás zmena hladiny zvuku vzbudiť alebo vám v prvom rade brániť v zaspaní. Keď ale vaša myseľ vníma konštantný zvuk, zameria sa naň a ďalšie okolité zvuky už nebude vnímať. To vám pomôže ľahšie zaspať a je menej pravdepodobné, že váš spánok bude počas noci narušený. 

Na vytvorenie bieleho šumu je možné využiť napríklad obyčajný vetrák alebo iný prístroj produkujúci jednotvárny nerušivý zvuk. My ale odporúčame vyskúšať niektorú z aplikácií pre chytré telefóny, ktorých je k dispozícii celý rad. Až pôjdete spať, pre iOS skúste aplikáciu NiteFan a pre Android je na stiahnutie zadarmo napríklad aplikácia White Noise Free

Po navodení príjemnej atmosféry pre spánok bielym šumom zistíte, ako sú zvuky, ktoré inak bežne počujete, sotva znateľné a ako sa každé ráno budete prebúdzať oveľa viac oddýchnutí. 

Biely šum na zaspávanie aj bábätiek a novorodencov 

Výhodou bieleho svetla je, že redukuje hluk. Preto je skvelým nástrojom pre rodičov. Ak pustíte biely šum novorodencom alebo aj starším deťom a znížite riziko ich prebudenia okolitým hlukom. Deti budú zaspávať rýchlejšie a nevzbudia ich rámus všedného dňa, preto môžete pokračovať vo svojom dni, hoci vaše dieťa spí. Pustiť im môžete napríklad biely šum s dažďom. V prípade núdze môžete vytvoriť biely šum vysávačom, len dávajte pozor na jeho hlasitosť. 

Biely šum –⁠ môže aj škodiť? 

Ani púšťanie bieleho šumu svojim deťom nie je bez pravidiel. Biely šum by ste mali púšťať skôr na nižšiu hlasitosť. Hlasité zvuky, nech už akékoľvek, detským uškám nesvedčia. A na akú hlasitosť ho teda pustiť? Základné pravidlo je, pustite hudbu tak nahlas, aby ste stále pri nej mohli viesť rozhovor s partnerom a bez problémov sa počuli.  

V iných prípadoch sa škodlivosť bieleho šumu neprejavila.