[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog Zaujímavé články Ako naozaj dodržať novoročné predsavzatia?

Ako naozaj dodržať novoročné predsavzatia?

Každý Nový rok je jeden malý začiatok. Pri tejto príležitosti si dávame nové ciele, sny a predsavzatia. Je to ideálna príležitosť na pripomenutie si krásnych okamihov minulého roku a stanovenia cieľov na rok, ktorý sa práve začal. Ako si ale toto nadšenie udržať dlhšie, než raz napadne a roztopí sa sneh?

Každý Nový rok je jeden malý začiatok. Pri tejto príležitosti si dávame nové ciele, sny a predsavzatia. Niekoľko dní alebo týždňov pred začiatkom nového roku už všetko nechávame na nový rok. Je to ideálna príležitosť na pripomenutie si krásnych okamihov minulého roku a stanovenia cieľov na rok, ktorý sa práve začal. Ako si ale toto nadšenie udržať dlhšie, než raz napadne a roztopí sa sneh?

 novoročné predsavzatia

Ciele si dávajte s mierou

Je jasné, že to čo si dávame ako novoročné predsavzatia, väčšinou bývajú veci, ktoré si už dlhšie prajeme a väčšinou sa nám ich nepodarí splniť. Možno ste to už párkrát skúsili, ale z nejakého dôvodu to nevyšlo. Začiatok roku teda vidíte ako ideálny čas na to, že sa to naozaj podarí. Prečo nie? Ale treba ísť na to opatrne. Radšej si dávajte viac menších cieľov, aby sa konečný cieľ nezdal byť taký neprekonateľný. Je vašim snom napríklad zhodiť pár kilogramov? Určite si rozumnú mieru, koľko tých kilogramov bude a každý ďalší môžete brať ako bonus naviac. Alebo sa už dlho pokúšate prestať fajčiť? Nie je rozumné zahodiť škatuľku cigariet do koša s cieľom, že si už nezapálim. Veľmi ľahko sa môže stať, že škatuľku pôjdete znovu hľadať do toho koša. Zo dňa na deň sa málokto dokáže zbaviť sa svojej závislosti. Radšej počet cigariet znižujte postupne ale neúprosne. A svoje malé ciele poctivo dodržiavajte. Odmenou vám bude neuveriteľný pocit uspokojenia, keď v marci zistíte, že kilá a cigarety (alebo čokoľvek iné) sú preč.

Predstavte si  nielen cieľ, ale aj cestu.

Je krásne snívať a dávať si rôzne predsavzatia, ktoré chceme aby sa stali skutočnosťou. Väčšinou si hneď predstavujeme, aké krásne to bude, keď si tie ciele splníme, aká to bude úľava, ale že k cieľu vedie cesta, na to zabúdame. Nič nie je zadarmo a zo dňa na deň sa tiež naše sny nesplnia. Nezabudnite si tiež predstavovať, ako dosiahnete na svoj cieľ a čo všetko pre to budete musieť urobiť. Krôčik za krôčikom prechádzajte svojou cestou až k vysnenému cieľu.

Neprepáľte začiatok

Ako sme sa už zmienili vyššie, dôležité je postupovať pomaly. Máme totiž tendenciu začiatky „prepáliť“. Vrhneme sa sa do cvičenia, zo dňa na deň jeme iba šaláty a ryžu, nakúpime si neskutočné množstvo slovníkov a DVD, ktoré nás majú zaručene naučiť cudzí jazyk. Ale takto to predsa nefunguje. Telo a psychika sú zvyknuté a nejaký zabehnutý režim a ak ich vystavíme nejakej zmene, reakcia nemôže byť pozitívna. Naopak, dostávame sa do šokového stavu. V prípade závislostí pociťujeme abstinenčné príznaky, neustálym cvičením zase veľkú únavu. A to je najrýchlejšia cesta ku koncu nášho snaženia. Začnite zvoľna, ale vydržte. Výsledky sa dostavia sôr ako si myslíte.

Pomocníci sú všade okolo nás

Ak chcete svoje predsavzatia dodržať dlhšie ako do polovice januára, môžu vám s tým pomôcť ostatní ľudia. Niekomu môže pomôcť, ak sa so svojim plánom niekomu zverí. Svedomie ho potom viac núti nezlyhať a „neponížiť“ sa pred ďalšími ľuďmi. Skúste sa so svojim cieľom zveriť niekoľkým priateľom alebo rodine, možno do toho niekto pôjde s vami! S niektorými predsavzatiami vám môžu pomôcť aj moderné technológie. Ak sa chcete zdokonaliť v nejakom jazyku, existuje niekoľko šikovných aplikácií, ktoré vás s tým môžu pomôcť. Ak chcete do vášho života zaviesť nejaký relax, napríklad si každý deň prečítať niekoľko strán knihy, siahnite po aplikácii, ktorá vám to pripomenie.

Možností je mnoho, a preto by sme mali svoje predsavzatia plniť predovšetkým pre seba a svoje zdravie. Aké predsavzatia si dávame my v PreSpánku?  - to sa dozviete v našom ďalšom článku.