[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Svetový deň spánku alebo Mezinárodný deň zdravého spánku? Ktorý s nami oslávite?

Svetový deň spánku alebo Mezinárodný deň zdravého spánku? Ktorý s nami oslávite?

V kalendári môžete nájsť veľa zaujímavých sviatkov a dní, ktoré sú zasvätené nejakej činnosti, problematike a podobným udalostiam. Medzi touto širokou škálou nájdete aj deň spánku. Alebo vlastne rovno dva dni spánku. Aký je medzi nimi rozdiel a kedy sa vlastne oslavuje?

Svetový deň spánku

 

Prvým z týchto dní je tzv. Svetový deň spánku, v angličtine World Sleep Day, ktorý pripadá na posledný piatok pred jarnou rovnodennosťou. Z tohto dôvodu sa jeho dátum každý rok mení, tento rok oslavujeme Svetový deň spánku 19. marca. Organizuje ho Výbor svetového dňa spánku, ktorý spadá pod Svetovú asociáciu spánkovej medicíny (WASM) a uznáva ho aj Česká spoločnosť pre výskum spánku a spánkovú medicínu.


Táto každoročná udalosť má za cieľ znížiť vplyv zdravotných rizík na spoločnosť spôsobených nedostatočne kvalitným spánkom. Vďaka oslavám tohto dňa sa totiž rozširuje povedomie o spánkových poruchách, nespavosti a celkovo o tom, akú dôležitú úlohu hrá zdravý spánok v našom živote.

 


 

Mezinárodný deň zdravého spánku

Druhým dňom oslavujúcim spánok je Medzinárodný deň zdravého spánku, ktorý sa oslavuje každý rok v prvý jarný deň, teda 21. marca. Tento deň vznikol ako iniciatíva Worldwide Project on Sleep and Health (WWPSH). Aj tento deň má za cieľ osláviť spánok a rozšíriť do širokej verejnosti povedomie o význame zdravého spánku na naše zdravie. Cieľom je tiež osveta v oblasti zdravého životného štýlu a s tým spojená aj prevencia ochorení a porúch spánku.

Aj my v PreSpánku veríme v hodnotu zdravého a kvalitného spánku, a preto s nami poďte osláviť hneď oba dni zdravého spánku. Tento rok sme pre vás pripravili akciovú ponuku kvalitných produktov, ktoré podporia váš zdravý spánok.