[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Študujete? Ako na kvalitný spánok i behom skúškového obdobia!

Študujete? Ako na kvalitný spánok i behom skúškového obdobia!

Študenti to iste poznajú. V školskom roku sú určité obdobia, kedy toho je jednoducho moc. Či už sa jedná o obdobie maturít alebo pravidelné skúškové obdobie, ktoré zažívajú študenti vysokých škôl každý pol rok.

Študenti to iste poznajú. V školskom roku sú určité obdobia, kedy toho je jednoducho moc. Či už sa jedná o obdobie maturít alebo pravidelné skúškové obdobie, ktoré zažívajú študenti vysokých škôl každý pol rok. Nahrnie sa na vás veľa povinností naraz a človek potom trávi všetok čas so zaborenou hlavou v knižkách a papieroch miesto na vankúši. Ako sa aj počas tohto nepokojného obdobia vyspať v pokoji? Pomôcť by vám mohlo nasledujúcich niekoľko rád a to aj v prípade, že študentské roky máte za sebou, ale prežívate práve náročné stresujúce obdobie.

Správny režim

Ako je alfa a omega prvé a posledné písmeno gréckej abecedy tak v oblasti spánku je začiatkom a často aj koncom správny režim. Ak si nastavíte pravidelný a hlavne vyvážený režim pomôže vám to aj ku kvalitnejšiemu spánku. Ľudské telo si na režim rýchlo zvyká a vyhovuje mu. Takže aj cez to, že je toho učenia teraz trochu veľa neprebdite pol noci s knižkou v ruke. Ráno sa naozaj nebudete cítiť fit. Radšej si rozdeľte učenie na časti, ale o spánok svoje telo nepripravujte. Koniec koncov pri spánku telo najviac regeneruje, čo je počas takto náročných období ešte viac potrebné. Na druhú stranu nedospávajte ani počas voľných dní. Oveľa lepšie je ísť spať každý deň približne v rovnakom čase a v rovnakom čase sa aj prebúdzať. Máte režim nastavený dobre a aj napriek tomu sa počas noci budíte a ste nevyspatí? Čítajte ďalej.

Chvíľka na šport každý deň

Že nemáte čas a musíte sa stále učiť? To nie je zdravé. Každý deň by ste si predsa len mali nájsť aspoň pár desiatok minút na nejaký šport. Ideálne je joga, ale aj krátka ranná rozcvička alebo krátka prechádzka účel splní. Prekrví sa vám telo, učenie vám pôjde ľahšie a do postele budete chodiť príjemne unavení, čo znamená aj rýchlejšie zaspávanie.

Hodina pokoja

Hodinu pred spaním by ste už nemali držať v ruke oranžový zvýrazňovač a papiere plné textu. Začnite sa pripravovať na spánok, odpočívajte a nemyslite na opakovanie učiva. Nerobte nič náročné, len relaxujte. Mozog už nebude zamestnaný a začne sa pomaly pripravovať na regeneráciu, uvoľnia sa aj napäté svaly a spánok potom bude pokojnejší a neprerušovaný.

Rituál pred spaním a po prebudení

Každému vyhovuje niečo iné. Niekto počúva hudbu, niekto si rád dá teplý kúpeľ. Vhodné sú tiež rôzne dychové cvičenia, ktorá nás pred spaním upokoja a uvoľnia. Každý takýto rituál by mal byť zakončený pozitívnou myšlienkou, kedy si jednoducho poviete, že to jednoducho bude zajtra ľahké, že ste na to pripravení a že všetko dobre dopadne. Budete potom pozitívne naladení a iste sa vám bude lepšie zaspávať, než keby ste sa pred spaním stresovali, ako to asi dopadne. Tento rituál sa dá obdobne zopakovať aj po prebudení pre lepšie vstávanie do nového dňa.

Káva verzus čaj

Snažíte sa podporiť myslenie hrnčekom kávy? Potom nie je divu, že sa vám v noci nespí úplne dobre. Nezabúdajte, že všetko, čo obsahuje kofeín (takže aj energy drinky, čierny čaj a i.) Povzbudzuje vaše telo k činnosti. Pokiaľ sa vám teda v tomto náročnom období zle spí, vyvarujte sa kofeínu a vymeňte ho radšej za medovkový čaj, ktorý má priaznivé účinky pri zaspávaní. Ideálne je ho vypiť hodinu až pol hodiny pred spaním do postele.

Kyslík a teplota v spálni

Ku spokojnému spánku vám tiež môže pomôcť krátke vyvetranie spálne pred spaním. Vzduch v miestnosti sa vymení a naplní sa čerstvým kyslíkom, ktorý v noci potrebujeme k správnej regenerácii. Že by vám potom bola v spálni, zvlášť v zimnom semestri, zima? Nevadí. Nižšia teplota je ideálna pre kvalitný spánok. Teplota v spálni by mala mať o dva stupne menej ako v ostatných miestnostiach.

Správny výber matraca a lôžkovín

Veľmi dôležitú úlohu v kvalite spánku hrajú matracerošty a vankúš s prikrývkou. Ich výber je rozmanitý, pretože každému vyhovuje niečo. Kvalitný matrac v spojení s vhodnými roštami a správny výber vankúša môže napomôcť k hlbokému, pokojnému spánku nielen vo stresujúcom skúškovom období, ale po celý rok. Ich výberu by ste mali venovať veľkú pozornosť. Naši odborníci na predajniach PreSpánok vám pomôžu s voľbou matraca aj lôžkovín priamo na mieru vašim potrebám.