[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Naše telo nikdy nespí! Čo sa deje s telom počas spánku?

Naše telo nikdy nespí! Čo sa deje s telom počas spánku?

Občas nás môže vytrhnúť späť do reality sen, ktorý je taký živý, že sa z neho prebudíme počas noci, ale väčšinou nás prebudí až zazvonenie budíka. Naše telo však úplne nespí, ako by sme si mohli myslieť.

Každý deň ulíhame na spánok a so spánkom upadáme do nejakého stavu bezvedomia. Občas nás môže vytrhnúť späť do reality sen, ktorý je taký živý, že sa z neho prebudíme počas noci, ale väčšinou nás prebudí až zazvonenie budíka. Naše telo však úplne nespí, ako by sme si mohli myslieť. Čo sa deje s telom počas nočného spánku?

Spánok ako liečba svalov

Náš dych a tep ako v spomalenom filme

Síce máme pocit, že v spánku všetko ubieha rýchlejšie a hneď je zase ráno, avšak naše fyziologické procesy sa naopak dostávajú do tempa spomaleného filmu. Napríklad náš dych sa prehlbuje a k nádychom dochádza menej krát za minútu ako obvykle. Rovnako aj náš krvný tlak klesá a zároveň aj tepová frekvencia. Ten sa v priebehu spánku znižuje až o jednu tretinu a tep až o polovicu úderov za minútu. Dôležité je povedať, že spánok má niekoľko fáz.  Ich striedanie takisto ovplyvňuje tieto procesy v tele.

Spánok = hormonálna búrka?

Prečo by sme nemohli v spánku prekonať náš strach z výšok, pavúkov alebo zo stiesnených priestorov? Pretože prekonávať strach nám pomáha hormón adrenalín. Hladina tohto hormónu sa však výrazne znižuje práve počas spánku. Naopak, veľmi výrazne sa zvyšuje hladina rastového hormónu, ktorý ma v dospelosti funkciu obnovovať staré tkanivá a vytvárať nové. To je nutné pre regeneráciu a odpočinok našich svalov. Preto by k správnemu životnému štýlu nemala patriť iba vyvážená strava a dostatok pohybu, ale predovšetkým kvalitný spánok.

Je vám divné, že v priebehu noci nemusíte chodiť na záchod? To vďaka hormónu s názvom adiuretín, ktorý znižuje množstvo moču v močovom mechúre. Spánok by sa tiež dal nazvať aj diétou, pretože v priebehu spánku telo uvoľňuje hormóny, potláčajúc e chuť do jedla.
 

Spánok ako liečba svalov

 Je všeobecne známe, že spánok je liek takmer na všetko. Veľkým liečiteľom je aj v prípade našich svalov. Nielen že regeneruje, je dokázané, že spánok pomáha liečiť zranenia svalov.

Je veľmi zaujímavé, že v priebehu určitej spánkovej fázy nie je možné hýbať akýmkoľvek svalom, okrem očných a dýchacích svalov. Táto fáza vám bráni fyzicky prežívať sny, teda vás nemôže zobudiť ani ten najťaživejší sen. Niektorí z vás možno teraz namietnu, že sa vám to určite stalo. Je takmer isté, že si zamieňate pohyb zo sna s predspánkovým zášklbom. Toto trhnutie nastáva veľmi tesne pred zaspaním, kedy už takmer spíte a naraz vami šklbne a ste opäť hore.  Príčina nebola zatiaľ jednoznačne odhalená.

Je teda jasné, že telo spánok potrebuje viac ako si myslíme. Tento spôsob relaxácie a regenerácie totiž nenahradí vôbec nič. Ak máte problém so zaspávaním a spánkom vôbec, zastavte sa u našich špecialistov na predajni PreSpánok  a istotne nájdeme riešenie vašich problémov.