[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O vankúšoch Keď bolí krk z anatomického vankúša

Keď bolí krk zo zdravotného vankúša

Stalo sa Vám, že ste si zaobstarali Vy alebo niekto z Vašich známych anatomický vankúš a od tej doby Vás bolí krčná chrbtica? Pri týchto vankúšoch to nekončí ich výberom, ale až potom, čo si ľahnete na vankúš, ktorý skutočne vyhovuje vašim potrebám.

Čo stojí za bolesťou chrbtice a šije po zakúpení nového vankúša? Na vine môže byť zle zvolený typ vankúša, ale to nie je pravidlom. Problém môže bať aj v nedostatočne dlhej adaptabilnej dobe.

Zle zvolený typ vankúša

Prvý dôvodom je voľba nevhodnej výšky alebo tvaru vankúša. Druhým dôvodom býva pomerne drastický prechod z klasického vankúša na vankúš anatomický. Človek, ktorý je zvyknutý spať na mäkkom vankúši z dutých vlákien alebo peria, a často má aj viacero vankúšov zmuchlaných pod hlavou, si musí na anatomický vankúš najprv zvyknúť. Krčné svalstvo je zvyknuté na zlú polohu, a keď sa uloží na zdravotný vankúš, ktorý telo núti do inej, anatomicky správnej polohy, môže sa ako reakcia dostaviť bolesť krčnej chrbtice, stuhnutie krčného svalstva či bolesti chrbta. Tieto bolesti však v priebehu týždňa ž 14 dňov odoznejú. Ak sa u vás už vyskytujú nejaké zdravotné problémy, je nevyhnutné, aby ste si na anatomicky tvarovaný vankúš zvykli.

Prečo si kúpiť anatomický vankúš?

Anatomický vankúš si je vhodné zakúpiť predovšetkým pri problémoch s krčnou chrbticou, ale takisto kvôli predchádzaniu týmto problémom. Zaistí dokonalú a správnu oporu hlavy a krčnej chrbtice. Je tiež vhodný pre každého, komu záleží na zdravom spánku. Anatomické vankúše sa vyrábajú z viscoelastickej (pamäťovej) peny citlivej na teplotu a tlak, čo znamená, že po zaľahnutí vankúš zmäkne, vytvaruje sa presne podľa tvaru krku a hlavy a poskytne šijovým a ramenným svalom dokonalé uvoľnenie. Vankúše majú samozrejme z hygienických dôvodov snímateľný a prateľný poťah. Nevýhodou je však iba vyššia cena, ktorá je však z dlhodobého hľadiska investíciou do kvalitného spánku.


 

Pre koho nie sú anatomické vankúše vhodné

Vankúše sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach pre rôzne polohy spánku. Vhodný vankúš sa teda dá nájsť pre každého Anatomické vankúše mávajú rôzne tvary a každý tvar je určený pre inú polohu. Niektoré sú určené pre spánok na bokua na chrbte, iné iba pre spánok na boku alebo iba na bruchu. Alebo sú aj také vankúše, ktoré sa dajú použiť pre akúkoľvek polohu pri zachovaní svojej funkcie – tvarovania podľa krčnej chrbtice a hlavy.

Aké sú rozdiely medzi jednotlivými tvarmi vankúšov

Každý tvar má svoje opodstatnenie pre rôzne polohy, avšak iba jeden tvar (dvojitá vlna – viď obrázok) je zo zdravotného hľadiska najvhodnejší. Ak sa u vás už objavujú zdravotné problémy s krčnou chrbticou, je obvykle najvhodnejšie zvyknúť si práve na takýto vankúš.


 

Ako je to s alchýmiou medzi vankúšom a matracom?

Anatomický vankúš rieši iba oblasť krku a ramien, nijako teda neovplyvní kvalitu spánku na nevhodnom matraci. Podstatné je pozerať na výber matraca a vankúša zároveň. Ak však túto možnosť nemáte a chcete aspoň pomocou vankúša zmeniť svoj spánok, nezabudnite so spánkovým poradcom vyberať vankúš práve podľa typu vášho matraca, pretože práve kvalitný matrac je pre zdravý spánok to najdôležitejšie.

Najobľúbenejšie anatomické vankúše pre dospelých a deti.

U našich zákazníkov je dlhodobo najobľúbenejší anatomický vankúš TEMPUR® Original práve pre svoje schopnosti minimalizovať zdravotné problémy v oblasti krčnej chrbtice. Prípadne univerzálny vankúš TEMPUR® Ombracio, ktorý je vhodný aj pre spánok na bruchu. Pre deti je vhodný akýkoľvek z anatomických vankúšov, ale v najnižšej výške. Možnosť voľby výšky antomických vankúšov je pri všetkých vankúšoch značky TEMPUR®. U iných značiek spravidla nie je možnosť výberu z rôznych výšok.

Ak ste si už vyskúšali všetko z našej rady a domnievate sa, že nezapadáte do žiadneho z popisu, obráťte sa na našich spánkových odborníkov pre radu priamo pre vás na mieru.