[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.

Ako vybrať posteľ?

Je to neuveriteľné, ale v posteli trávime 1/3 času, a preto by sme mali posteľ podľa toho starostlivo vyberať. Aj preto je zvláštne, ako málo pozornosti tomuto nábytku veľa ľudí venuje hoci dobrý spánok ovplyvňuje našu náladu a zdravie.

Hoci je to neuveriteľné v posteli trávime 1 / 3 času, a preto by sme mali posteľ podľa toho starostlivo vyberať. Je zvláštne, ako tomuto nábytku venuje veľa ľudí málo pozornosti hoci dobrý spánok ovplyvňuje našu náladu a zdravie. Podľa štúdií sa počas spánku regeneruje až 90% psychických a fyzických síl.

Spíte dobre?

Ak nie, možno za to môže zlá posteľ s dlhoročným matracom. Telu totiž nestačí čalúnená váľanda s perím alebo molitanový gauč. Oveľa väčšiu radosť budete mať z kvalitnej postele a matraca. Aby si telo mohlo cez noc odpočinúť a človek ráno nevstával ako zbitý pes, je dobré investovať do kvalitnej postele, roštu a matraca.

vyberáme postel

Krátka posteľ môže bolieť

Je pravda, že sama posteľ kvalitu spánku neovplyvňuje tak ako rošt, matrac a materiál vankúšov a prikrývok. Ale aj nesprávnym výberom postele si môžete spôsobiť zdravotné problémy, napríklad, keď bude príliš krátka.

Minimálna dĺžka sa rovná výške človeka plus najmenej 25 centimetrov.

Šírka musí byť aspoň 80 centimetrov, ale 90 alebo 100 centimetrov poskytuje viac pohodlia. Štandardné rozmery jednolôžka sú 90 x 200 centimetrov, dvojlôžka 140 x 200, 160 x 200 alebo 180 x 200 centimetrov.

Posteľ musí mať aj dostatočnú výšku - aspoň 30 cm nad podlahou (hygienické minimum je 25 cm), nielen kvôli pohodlnému vstávaniu, ale aj s ohľadom na prach a prúdenie vzduchu. Ideálna výška je 40 až 50 cm, pre staršie a menej pohyblivé osoby až 60 cm.

Čelo chráni pred prievanom

Postele mávajú jedno alebo dve čelá, teda okrem váľand. Čelo pri hlave chráni pred prievanom, dá sa oň oprieť, vankúš vďaka nemu nepadá. To pri nohách postele nie je tak dôležité, v menších spálňach môže čelo naopak prekážať.

Cena postele je závislá od mnohých faktorov

Cena postele je závislá od jej materiálu a prevedenia - lacnejšie je mäkšie drevo (borovica, smrek) a drahšie potom tvrdé drevo (breza, dub, buk). Ďalej je potrebné pozorne sledovať, či je cena bez matraca a roštu, alebo s ňou. Väčšinou si zákazník matrace a rošt vyberá zvlášť.