[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O spánku Ako ovplyvňuje šport kvalitu nášho spánku?

Ako ovplyvňuje šport kvalitu nášho spánku?

Spánok je základnou fyziologickou potrebou. V priebehu spánku regenerujeme, relaxujeme a obnovujeme energiu. Dlhodobý nedostatok spánku má veľký vplyv na naše zdravie a fyzičku. Dá sa teda povedať, že spánok ovplyvňuje náš výkon v akomkoľvek športe.

Spánok je základnou fyziologickou potrebou. V priebehu spánku regenerujeme, relaxujeme a obnovujeme energiu. Dlhodobý nedostatok spánku má veľký vplyv na naše zdravie a fyzičku. Dá sa teda povedať, že spánok ovplyvňuje náš výkon v akomkoľvek športe. Na každý šport totiž potrebujeme vynaložiť fyzické úsilie, sústredenie, a to nie je ľahké, ak sme vyčerpaní nedostatkom kvalitného spánku. Odpočinuté telo bude jednoducho lámať rekordy, avšak naopak to nefunguje tak dobre.

šport

Šport nás vyčerpáva

Už teda vieme, že kvalita spánku má dosah na náš fyzický výkon pri športe. Má však aj šport nejaký vplyv na kvalitu nášho spánku? Určite áno. Väčšinou sa jedná o dva druhy vplyvu na náš spánok. Šport je vo väčšine prípadov hlavne fyzicky náročný, a preto prvý z týchto vplyvpov je nesmierna únava. Po fyzickom výkone je naše telo ako prejdené valcom, unavené svaly bolia, zatvárajú sa nám oči. Bez energie nie sme schopní ďalej fungovať a tak je nutné dobiť si ju práve kvalitným spánkom a relaxáciou. Dá sa povedať, že tento prípad je ten lepší, keďže väčšinou padneme do postele a zaspíme v priebehu pár minút. Tento spánok je spravidla veľmi hlboký, telo potrebuje regeneráciu a počas spánku dopĺňa pomyselnú zásobárňu energie. Ak nie sme každodenní sportovci alebo by bol výkon náročnejší ako inokedy, môže nás ráno ešte pobolievať svalstvo, ale únava by mala byť preč. Aj tá bolesť svalov v priebehu ďalšieho spánku väčšinou odíde a sme pripravení na ďalší výkon.

Nedá sa zaspať

Druhý variant ako na náš spánok môže pôsobiť športový výkon je, , že nám nejde po ňom zaspať. Telo je neustále pripravené na športovanie, cítime sa byť stále "vo vare" a spánok je v nedohľadne. Aj napriek tomu sa môžeme cítiť veľmi unavení a nie a nie zaspať. Ak sa nám to aj nakoniec podarí, každú chvíľu sa budíme a zostávame v ľahkej fáze spánku počas celej noci. Kvalitný hlboký spánok tak prichádza až ďalšiu noc, pretože telo nie je zregenerované a to teda dvojnásobne vďaka predošlej, takmer prebdenej noci.

Matrace pre športovcov

Pre aktívnych športovcov sú priamo určené matrace. Pre regeneráciu svalov je vynikajúci matrac s masážnym efektom, ktorý zvyšuje prekrvenie svalov. Vďaka tomu sa ráno prebúdzate odpočinutejší a svieži. Dôležitá je tiež podpora chrbtice a krčných stavcov. Vyberajte preto matrace s pevnejším pocitom pri ležaní alebo s profilovaným jadrom do piatich zón. Takéto profilovanie jadra lepšie rozkladá tlak tela na celý matrac a prináša vám väčší komfort pri spánku. Skvelou výhodou, ktorú ocenia aktívni športovci, je termoregulačná schopnosť niektorých matracov. Tá zaisťuje, že vám v priebehu noci nebude ani zima, ani príliš teplo, ale udržiava stálu teplotu v lôžku. Poraďte sa s našimi špecialistami na predajniach PreSpánok, ktorý matrac je pre vás ten najlepší.