[email protected]
+421948062906
poradenská linka je dostupná Po - Pia od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zatvoriť
0 0 €
Váš košík je zatiaľ prázdny.
Úvodná strana Blog O matracoch Aký vybrať detský matrac pre staršie deti?

Aký vybrať detský matrac pre staršie deti?

Detský spánok sa od spánku dospelého podstatne líši. Viete, na čo sa pri výbere detského matraca zamerať? Čo všetko ovplyvňuje kvalitný matrac a ako podporiť zdravý spánok svojich detí? Nielen to sa dozviete v nasledujúcich odsekoch.

Kvalita spánku u malých detí ovplyvňuje ich psychickú pohodu a zdravie. V spánku deti nielen odpočívajú, ale tiež rastú a vyvíjajú sa. Pre zdravý rast a vývoj potrebujú kvalitný matrac – nie je tým myslený luxusný, ale vhodný a zodpovedajúci ich špecifickým potrebám. 

Ako vybrať matrac pre staršie dieťa  

Keď dieťa vyrastie a meria okolo 100 cm, je správna doba na to, aby sa mu kúpil matrac 90x200 cm.  Pre správny vývoj detskej chrbtice je zásadné zvoliť taký matrac, ktorý ponúka kvalitnú a pevnú oporu. Ideálne sú preto pre deti tie matrace, ktoré sú vyrobené z kvalitných polyuretánových (tzv. studených) pien so strednou a vyššou tuhosťou. Pokiaľ chcete myslieť aj na budúcnosť, je vhodné nakúpiť matrac s dvojitou tuhosťou. Do 15 rokov môže dieťa spať na tej strane matraca, kde je studená pena, a potom si ho bude môcť zmeniť jednoduchým otočením na druhú stranu, kde už je pamäťová pena.  

Nemenej dôležitý je pre kvalitný spánok aj poťah matraca. Mal by byť snímateľný s možnosťou prania minimálne na 40° C. 

Akú zvoliť veľkosť matraca pre deti 

Ak začneme bábätkami, matrace do detskej postieľky sú najčastejšie v rozmeroch 60x120 alebo 70x140 cm. Na našom e-shope si môžete objednať aj veľkosť 80x160 cm. Ako sme písali už vyššie, je výhodné okolo štyroch rokov kúpiť dieťaťu klasický matrac 80x200 alebo 90x200 cm. Avšak dá sa kúpiť aj matrac so skrátenou dĺžkou 90x190 cm, ktorý môže pôsobiť pre dieťa útulnejšie.   

Posteľ a rošt - je dôležité zvážiť pri výbere aj ich?  

Ovplyvňuje typ postele a roštu kvalitu spánku? Jednoznačne môžeme povedať, že áno. Pri posteli je kľúčové, aby bola stabilná. Nič neruší nielen detský spánok ako vŕzgajúca rozheganá posteľ. Rošt ovplyvňuje kvalitu spánku až z 20 %. Dobrý rošt totiž podporuje vlastnosti matraca, a dokonca predlžuje životnosť matraca. Preto pri kúpe matraca zvážte, či nezlepšiť spánok vášho dieťaťa aj vhodným roštom. 

Typy matracov 

Kvalitné matrace môžu byť zónové - to znamená, že v oblasti ramien a panvy majú zmäkčenie a naopak pevnejšie sú v oblasti bedrovej chrbtice. V prípade detských matracov nie je výrazné zónovanie žiaduce a často stráca zmysel, pretože deti rastú, často sa na lôžku "sťahujú" do rôznych polôh a niekedy mávajú nepokojný spánok. 

Ďalším typom sú zdravotné matrace, ktoré svoje vlastnosti musia dokladať certifikátom. Matrace s týmto označením sú zaradené na zoznam zdravotníckych pomôcok a môže byť na nich znížená DPH.  

Ortopedické matrace sa odporúčajú ľuďom, ktorí majú problémy s chrbticou, a tiež všetkým, ktorí dbajú na správne postavenie chrbtice pri spánku.  

Materiál 

Matrace môžeme rozlíšiť podľa materiálu na penové matrace a tie pružinové. Ak sa zameriame na mnohými obávané pružinové matrace, je potrebné najskôr zdôrazniť to, že tie dnešné majú omnoho lepšiu technológiu ako tie staré matrace, ktoré poznáte z chalúp svojich babičiek a dedkov. Taštičkové pružiny, ktoré sa používajú v dnešných matracoch, neprenášajú pohyb z jednej časti matraca do ďalšej. Pružina je v textilnom obale, a tým sa zvyšuje životnosť matraca. Penové matrace sa vyrábajú z rôznych materiálov. Medzi najznámejšie a najkvalitnejšie materiály patrí pamäťová alebo studená pena. 

Doplnky 

Vhodným doplnkom matraca je tzv. chránič matraca – niekoľko vrstvová podložka s bavlneným povrchom a PVC záterom alebo membránou v spodnej časti, ktorá chráni matrac pred znečistením tekutinami. Zároveň veľmi dobre odvádza vlhkosť a je priedušná.